Ποια “ρωσική απειλή εθνικής ασφάλειας” σημαίνει συναγερμό στο Κογκρέσο

Συναγερμός στο Κογκρέσο για "απειλή εθνικής ασφάλειας" – "Δείχνουν" Ρωσία

Τι συμβαίνει στο αμερικανικό νομοθετικό σώμα.

Ο Μάικ Τέρνερ έθεσε στη διάθεση όλων των μελών του Κογκρέσου πληροφορίες σχετικά με μια «σοβαρή απειλή για την εθνική ασφάλεια» για να τις εξετάσουν, ανακοίνωσε η επιτροπή την Τετάρτη, χωρίς να διευκρινίσει περί τίνος πρόκειται. Η επιστολή του πρόεδρου της Επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων μιλά για μια «αποσταθεροποιητική ξένη στρατιωτική ικανότητα».

Το Reuters επικαλέστηκε πηγές του και έγραψε ότι ο συναγερμός αυτός σχετίζεται με τη δραστηριότητα της Ρωσίας στο διάστημα. Το ABC News έδωσε περαιτέρω πληροφορίες από δικές του πηγές, γράφοντας ότι η προειδοποίηση για «απειλή εθνικής ασφάλειας» αφορά τη Ρωσία που θέλει να τοποθετήσει πυρηνικό όπλο στο διάστημα. Κατά το ABC, αυτό δεν αφορά τη ρίψη πυρηνικού όπλου στη Γη, αλλά μάλλον την πιθανή χρήση του εναντίον δορυφόρων.

Τα μέλη του Κογκρέσου θα δουν τις πληροφορίες αυτές από την Τετάρτη έως την Παρασκευή. Επιπλέον ο Τέρνερ κάλεσε τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να αποχαρακτηρίσει όλες τις πληροφορίες που σχετίζονται με αυτή την απειλή. Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε, πάντως, ότι είχε επικοινωνήσει προσωπικά για να ορίσει συνάντηση με κορυφαία μέλη των επιτροπών εθνικής ασφάλειας πριν ο Τέρνερ προειδοποιήσει δημοσίως για αυτό που χαρακτήρισε «σοβαρή απειλή». Ο ίδιος έκανε γνωστό πως έχει συγκληθεί η «ειδική επιτροπή των οκτώ» που αποτελείται από κορυφαία στελέχη και των δύο παρατάξεων, τα οποία αυτή την Πέμπτη θα ενημερωθούν από τον ίδιο αναλυτικά για το συγκεκριμένο ζήτημα. Και αυτός όμως αρνήθηκε να διευκρινίσει τη φύση της απειλής και να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Δεν είναι μόνο η ασάφεια για τη φύση αυτής της απειλής που συνοδεύει όσα έγιναν εξαρχής γνωστά, αλλά και το ασυνήθιστο της κινητοποίησης των θεσμών. Όπως σημειώνει το Axios, είναι σπάνιες οι περιπτώσεις κατά τις οποίες ένα μέλος του Κογκρέσου ζητά από τον πρόεδρο να άρει τον χαρακτήρα του απόρρητου – πόσο μάλλον για ένα ζήτημα που χαρακτηρίζεται «ευαίσθητο» Πάντως ο πρόεδρος της Βουλής Μάικ Τζόνσον είπε σε ρεπόρτερ ότι «δεν υπάρχει λόγος να ανησυχεί το κοινό» («no need for public alarm») και ότι η χώρα «είναι σε σταθερά χέρια».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο βουλευτής Τζιμ Χάιμς, το κορυφαίο μέλος των Δημοκρατικών στην επιτροπή Πληροφοριών, ο οποίος είπε σε δημοσιογράφους ότι το κοινό δεν πρέπει να πανικοβάλλεται και ότι η απειλή θα αντιμετωπιστεί «μεσοπρόθεσμα ως μακροπρόθεσμα».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι