Συνάντηση Τραμπ-Ερντογάν στη Χάγη
11/06/2025
Η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ θα πραγματοποιηθεί στη Χάγη στις 24-25 Ιουνίου. Στο περιθώριο των εργασιών της, προγραμματίζεται η πρώτη κατ’ ιδίαν συνάντηση μεταξύ των προέδρων Ερντογάν- Τραμπ.
Κεντρικό θέμα της διμερούς συνάντησης αναμένεται να είναι οι αμερικανικές κυρώσεις CAATSA, με έμφαση στον φάκελο των μαχητικών F-35 και την προοπτική της άρσης των περιορισμών, προκειμένου να ενισχυθεί η αμυντική συνεργασία ΗΠΑ–Τουρκίας. Στο ίδιο πλαίσιο, θα συζητηθούν η ολοκλήρωση της συμφωνίας για τα F-16 και η ενδεχόμενη επανένταξη της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, έχει αναφέρει πως η αμερικανική κυβέρνηση προχωρά σε νομικές διαδικασίες με στόχο την αναθεώρηση των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στο παρελθόν στην Άγκυρα.
Στην ατζέντα της Συνόδου του ΝΑΤΟ περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων:
η κατανομή βαρών μεταξύ των κρατών-μελών,
η δέσμευση για αμυντικές δαπάνες στο 5% του ΑΕΠ,
καθώς και ζητήματα που αφορούν την αμυντική βιομηχανία της Συμμαχίας.
Ο πρόεδρος Ερντογάν αναμένεται να έχει διμερείς επαφές με σειρά ηγετών στο περιθώριο της Συνόδου.
Στο τραπέζι των συνομιλιών αναμένεται επίσης να τεθούν σημαντικά περιφερειακά ζητήματα, με κυριότερα:
την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα,
τις εξελίξεις στον πόλεμο Ρωσίας–Ουκρανίας,
καθώς και τον συριακό φάκελο.