Συνάντηση Ερντογάν-Τραμπ στον Λευκό Οίκο: Ικανοποιημένοι από τη θερμή υποδοχή
26/09/2025
Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε στην Κύπρο, στη στάση των ΗΠΑ και στην πρόοδο των διμερών σχέσεων
Θετικός εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, μετά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του, Ντόναλντ Τραμπ, στον Λευκό Οίκο. Όπως δήλωσε ο ίδιος, οι δύο πλευρές προχώρησαν σε ουσιαστική ανταλλαγή απόψεων, ενώ σημειώθηκε πρόοδος σε μια σειρά από ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος.
«Μας υποδέχτηκαν πολύ θερμά ο Τραμπ και η ομάδα του στον Λευκό Οίκο, και φεύγουμε ικανοποιημένοι», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν, περιγράφοντας το κλίμα της συνάντησης.
Αν και παραδέχθηκε ότι δεν είναι δυνατόν να επιλυθούν όλα τα ζητήματα σε μία και μόνο συνάντηση, υπογράμμισε πως η επαφή με τον Αμερικανό πρόεδρο «οδήγησε σε ουσιαστική πρόοδο σε πολλά θέματα».
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Τούρκος πρόεδρος στο ζήτημα της Κύπρου, όπου επανέλαβε τη γνωστή θέση της Άγκυρας υπέρ της λύσης δύο κρατών.
«Δηλώσαμε ότι η λύση των δύο κρατών αποτελεί τον τύπο για μια διαρκή ειρήνη και ότι η τρέχουσα κατάσταση είναι μη βιώσιμη», τόνισε, σημειώνοντας ότι και ο πρόεδρος Τραμπ είναι ενήμερος για το αδιέξοδο που έχει διαμορφωθεί.