Συνάντηση Μητσοτάκη με αγρότες της Θεσσαλίας – Τί δηλώνουν οι δύο πλευρές

Θολό τοπίο στον δρόμο προς τις κάλπες: H αποσταθεροποίηση Μητσοτάκη και η ανεπάρκεια της πολιτικής του Tik Tok

Το πλάνο ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας βρίσκεται στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τους εκπροσώπους των θεσμικών φορέων της περιοχής, στις 11:00, αλλά και με τους εκπροσώπους των αγροτικών φορέων στις 12:30 αντιστοίχως στο Μέγαρο Μαξίμου.

Όπως είχε δηλώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στα μέσα Φεβρουαρίου με εκπροσώπους των μπλόκων της Θεσσαλίας και άλλων περιοχών της χώρας, επιθυμεί να συνεχιστεί ο διάλογος που άνοιξε με τους εκπροσώπους του πρωτογενούς τομέα.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ στην πρώτη γραμμή των συζητήσεων βρίσκονται όλα τα ζητήματα που έχουν σχέση με τις πλημμύρες, αλλά και τις αποζημιώσεις στους πληγέντες παραγωγούς. Το συνολικό κόστος των ζημιών που προκλήθηκαν στη Θεσσαλία από τις θεομηνίες «Ντάνιελ» και «Ελίας» ξεπερνούν τα 3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων πάνω από 2 δισ. αφορούν τις υποδομές, ενώ πάνω από 1 δισ. αφορούν τις αποζημιώσεις.

Δεν ικανοποιήθηκαν οι αγρότες

Εντούτοις, όπως είπαν οι εκπρόσωποι των αγροτών μετά το τέλος της συνάντησης και συγκεκριμένα ο Ρίζος Μαρούδας, τα αιτήματα που ετέθησαν από τους αγρότες της Θεσσαλίας για τις αποζημιώσεις για το φυτικό και ζωικό κεφάλαιο που έχασαν, αλλά και για το χρονοδιάγραμμα των αντιπλημμυρικών έργων δεν ήταν ικανοποιητικές από την πλευρά του πρωθυπουργού.

Ο κ. Μαρούδας μίλησε μάλιστα για συνέχιση του αγώνα των αγροτών προκειμένου να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

Υποδεχόμενος τους εκπροσώπους των αγροτών της Θεσσαλίας ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις αγροτικές κινητοποιήσεις λέγοντας ότι «θέλω να εκφράσω την ικανοποίηση μου για το γεγονός ότι οι αγροτικές κινητοποιήσεις ήταν κατά κανόνα κόσμιες έγινε προσπάθεια από πλευράς αγροτών να μην υπάρξει διατάραξη κοινωνικής και οικονομικής ζωής» και πρόσθεσε: «Συμφωνούμε ότι πολλά από αιτήματα αγροτών, είναι δίκαια. Έχουμε κάνει δουλειά όσο είναι εφικτό να τα ικανοποιήσουμε».

Μητσοτάκης για το master plan

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός παρουσίασε αναλυτικά το σχέδιο για τη Θεσσαλία στους αρμόδιους φορείς. Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη «για το master plan δούλεψαν πάνω από 40 επιστήμονες από 8 ειδικότητες». Αφιέρωσαν πάνω από 15.000 ώρες για να ακτινογραφήσουν τις πληγείσες περιοχές και να προτείνουν τις βέλτιστες λύσεις. «Τη μελέτη πρέπει να τη δούμε μέσα από τον επιστημονικό πρίσμα που την διακατέχει. Δεν είναι θέσφατο αλλά δίνει σαφείς κατευθύνσεις. Αποτελεί έναν οδικό χάρτη που μπορούμε να συμφωνήσουμε για να έχουμε την καλύτερη δυνατή συνεργασία κυβέρνηση και αυτοδιοίκηση και εμπλεκόμενοι φορείς για να κάνουμε μια δραστική παρέμβαση στη Θεσσαλία και να μετατρέψουμε τη μεγάλη καταστροφή της κακοκαιρίας Daniel σε ευκαιρία» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε ειδική αναφορά στη διάσταση που δίνει η μελέτη για το ζήτημα των υπόγειων υδάτινων πόρων της Θεσσαλίας. «Δεν έπρεπε να περιμένουμε τον Daniel για να αντιληφθούμε ότι οι υδάτινοι πόροι της Θεσσαλίας τελειώνουν. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι αύριο πρέπει να εγκαταλείψουμε το βαμβάκι – γιατί είδα και τις δηλώσεις του περιφερειάρχη Θεσσαλίας – και να πάμε σε διαρθρωτικές παρεμβάσεις στην αγροτική παραγωγή και είναι άδικο να αναδείξουμε τη διάσταση αυτή».

«Πρέπει, όμως, να λάβουμε τα μέτρα μας ώστε η ζημιά που θα έχει γίνει από την έλλειψη υδάτινων πόρων μετά από χρόνια να μην είναι αναστρέψιμη» κατέληξε ο πρωθυπουργός ο οποίος τόνισε στους συνομιλητές του ότι «η δύσκολη δουλειά τώρα ξεκινά».

Τί περιλαμβάνει το σχέδιο

Κατευθυντήριες γραμμές για την οργάνωση των υποδομών.
Αρδευτικό.
Προστασία πόλεων / κοινοτήτων από έντονα πλημμυρικά φαινόμενα.
Συστήματα επεξεργασίας μετεωρολογικών δεδομένων / έγκαιρης προειδοποίησης.
Πρωτόκολλα διαχείρισης κρίσεων.
Το σχέδιο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση την επόμενη εβδομάδα ώστε να το μελετήσουν τα εμπλεκόμενα υπουργεία και φυσικά οι ίδιοι οι Θεσσαλοί κάνοντας όπου χρειάζεται τις παρατηρήσεις τους.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx