Συνάντηση Πούτιν με τον πρόεδρο του Ιράν

Συνάντηση Πούτιν με τον πρόεδρο του Ιράν

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν είχε συνομιλίες με τον Ιρανό Πρόεδρο Μασούντ Πεζεσκιάν σήμερα στο Τουρκμενιστάν, στο περιθώριο διεθνούς διάσκεψης στην πρωτεύουσα του Τουρκμενιστάν, Ασγκαμπάτ. όπου οι δύο ηγέτες χαιρέτησαν τους αναπτυσσόμενους οικονομικούς δεσμούς των χωρών τους και τις κοινές απόψεις τους για διεθνή θέματα.

Ο Ρώσος Πρόεδρος, η χώρα του οποίου φιλοξενεί μια σύνοδο κορυφής των εθνών BRICS στο Καζάν στις 22-24 Οκτωβρίου, κάλεσε τον Πεζεσκιάν στη Ρωσία για επίσημη επίσκεψη, πρόταση που αποδέχθηκε ο Ιρανός ηγέτης σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA της Ρωσίας. «Οικονομικά και πολιτιστικά, οι επικοινωνίες μας ενισχύονται μέρα με τη μέρα και γίνονται πιο ισχυρές», ανέφερε ο Πεζεσκιάν στον Πούτιν, όπως αναφέρει το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA. «Η αυξανόμενη τάση συνεργασίας μεταξύ του Ιράν και της Ρωσίας, λαμβάνοντας υπόψη τη βούληση των ανώτατων ηγετών και των δύο χωρών, πρέπει να επιταχυνθεί για την ενίσχυση αυτών των δεσμών», είπε.

Οι δύο χώρες λένε ότι είναι κοντά στην υπογραφή μιας συμφωνίας στρατηγικής εταιρικής σχέσης, κάτι που ο Πεζεσκιάν είπε την Παρασκευή ότι θα μπορούσε να οριστικοποιηθεί στη σύνοδο κορυφής BRICS στη Ρωσία αργότερα αυτόν τον μήνα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιμετωπίζουν με ανησυχία την στενή σχέση που αναπτύσσεται μεταξύ Μόσχας και Τεχεράνης. Κατηγόρησαν το Ιράν ότι προμήθευσε τη Ρωσία με βαλλιστικούς πυραύλους για χρήση στη σύγκρουση στην Ουκρανία, κάτι που η Τεχεράνη αρνείται.

Η Ρωσία λέει ότι η συνεργασία με το Ιράν επεκτείνεται σε όλους τους τομείς. «Δουλεύουμε ενεργά μαζί στη διεθνή σκηνή και οι εκτιμήσεις μας για τα τρέχοντα γεγονότα στον κόσμο είναι συχνά όμοιες», είπε σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων TASS ο Πούτιν στον Πεζεσκιάν.

Σε σχόλια που δημοσίευσε το Κρεμλίνο νωρίτερα την Παρασκευή, ο Πούτιν είπε στη διάσκεψη ότι «σχηματίζεται μια νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων και νέα κέντρα οικονομικής ανάπτυξης και οικονομικής και πολιτικής επιρροής αναδύονται. Η Ρωσία υποστηρίζει τον ευρύτερο δυνατόν διεθνή διάλογο για αυτόν τον αναδυόμενο πολυπολικό κόσμο και είναι ανοιχτή να το συζητήσει σε διάφορα φόρουμ, όπως η Κοινοπολιτεία Ανεξάρτητων Κρατών, η Ευρασιατική Οικονομική Ένωση, ο Οργανισμός Συνεργασίας της Σαγκάης και οι BRICS. Μια νέα παγκόσμια τάξη είναι απαραίτητη όπου ο πλούτος να κατανέμεται με πιο δίκαιο τρόπο και οι απόψεις της κάθε χώρας να λαμβάνονται υπόψη», είπε ο Πούτιν.

Πηγή: Reuters

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx