Συνασπίζονται οι φιλοδυτικοί στη Γεωργία με την ελπίδα να χάσει η κυβέρνηση στις εκλογές του Οκτωβρίου

Συνασπίζονται οι φιλοδυτικοί στη Γεωργία με την ελπίδα να χάσει η κυβέρνηση στις εκλογές του Οκτωβρίου

Τα φιλοευρωπαϊκά αντιπολιτευόμενα κόμματα της Γεωργίας κάνουν κινήσεις για να σχηματίσουν ενιαίο μέτωπο, καθώς πλησιάζουν οι βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου, όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Δυτικά μέσα ενημέρωσης βάλλουν κατά της σημερινής κυβέρνησης -που θεωρείται ότι τηρεί φιλορωσική στάση- με αφορμή ένα νόμο που ορίζει ότι κανένα ενημερωτικό μέσο δεν πρέπει να χρηματοδοτείται σε ποσοστό άνω του 20% από το εξωτερικό. «Στόχος της σημερινής κυβέρνησης της χώρας είναι να μειωθεί η προπαγάνδα και η επιρροή ξένων κρατών στο πολιτικό τοπίο της χώρας», είπε ο πρωθυπουργός της, ενώ απεναντίας η πρόεδρος της χώρας θεωρεί ότι ο νόμος είναι αντιδημοκρατικός και ότι πρέπει να συνασπισθεί η αντιπολίτευση.

Η κυβέρνηση διαθέτει σε σύνολο 150 εδρών, 83 βουλευτές (74 του “Γεωργιανού Ονείρου” και 9 του πιο έντονα αντιδυτικού Λαϊκού Κόμματος), ενώ το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης έχει 20 βουλευτές και είναι φιλοδυτικό, όπως και το τρίτο κόμμα που έχει 15 βουλευτές.  Άλλα δέκα κόμματα ποικίλων τοποθετήσεων έχουν από έναν έως 6 βουλευτές.

Η πρόεδρος της χώρας είναι φιλοευρωπαία και βρίσκεται σε σύγκρουση με την κυβέρνηση του κόμματος “Γεωργιανό Όνειρο”, το οποίο κατηγορείται ότι «σπρώχνει τη χώρα στην αγκαλιά της Ρωσίας». Ο πρωθυπουργός Ηρακλί Κομπακίτζε εκτιμά ότι «οι Αμερικανοί προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν τη Γεωργία για να ανοίξουν δεύτερο μέτωπο εναντίον της Ρωσίας, και αυτό πιθανόν να δυσχεράνει τη Ρωσία,  όμως δεν θα βοηθήσει την Ουκρανία, και παράλληλα θα καταστρέψει τη δική μας χώρα».

Ο νέος νόμος

«Οι γεωργιανοί ψηφοφόροι περιμένουν από την αντιπολίτευση να επιδείξει ενότητα καθώς πλησιάζουν οι βουλευτικές εκλογές», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο στέλεχος του κύριου κόμματος της αντιπολίτευσης, του Ενωμένου Εθνικού Κινήματος, του φιλοδυτικού πρώην προέδρου Μιχαήλ Σαακασβίλι. Οι φιλοευρωπαίοι θεωρούν ότι ο νόμος που πέρασε για την ξένη επιρροή, «καταργεί ελευθερίες και απομακρύνει τη χώρα του Καυκάσου από τις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της» και ότι στόχος του είναι να φιμώσει την αντιπολίτευση.

Ο λαός πάντως είναι διχασμένος, καθώς φαίνεται και από το γεγονός ότι εξέλεξε μεν “φιλοευρωπαία” πρόεδρο αλλά προτίμησε για κυβέρνηση “φιλορώσους”. Η κυβέρνηση επιμένει ότι ξένα μέσα ενημέρωσης επιδίδονται σε μια προπαγάνδα που είναι ενάντια στα εθνικά συμφέροντα της χώρας και επιδιώκει να τηρήσει ισορροπίες και με την Ουκρανία και με τη Μόσχα, καθώς ο Καύκασος “κείται μακράν” της Ευρώπης, αλλά η αντιπολίτευση επιδιώκει η Γεωργία να αποστασιοποιηθεί πλήρως από την Ρωσία.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx