Συνέδριο καρδιολογίας για εμφράγματα: Βοηθάει το προληπτικό στεντ και η συγχώρεση!

Η ύπουλη ανακοπή καρδιάς στους νέους ανθρώπους – Τα συμπτώματα, Όλγα Μαύρου

Προληπτικό στεντ για τη μείωση εμφραγμάτων και θανάτων μελετά για κάποιες περιπτώσεις η καρδιολογική κοινότητα, όπως προέκυψε από το συνέδριο του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας, που έγινε στην Ατλάντα αρχές Απριλίου. Στο ίδιο συνέδριο, πέραν του χειρουργικού σκέλους, ανακοινώθηκε μείωση εμφραγμάτων και σε όσους “έμαθαν” να είναι πιο ευγνώμονες προς το περιβάλλον τους και παράλληλα προσπάθησαν να συγχωρούν πιο εύκολα τους άλλους.

Για τις σημαντικές ανακοινώσεις στο συνέδριο, ο καθηγητής Καρδιολογίας, αντιπρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας Κωνσταντίνος Τούτουζας, παραχώρησε συνέντευξη στο Πρακτορείο FM και στην εκπομπή της Τάνιας Μαντουβάλου «104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ».

Όπως διευκρίνισε για το στεντ, αυτή η πρακτική ακόμη δεν έχει μπει στην καθημερινή κλινική πράξη. Τόνισε ωστόσο ότι η πρόβλεψη του εμφράγματος ή του αιφνιδίου θανάτου είναι το “δισκοπότηρο” της καρδιολογίας. Είπε σχετικά τα εξής:

«Μέχρι τώρα ξέραμε ότι η αθηρωματική πλάκα στις στεφανιαίες αρτηρίες, σε ποσοστό π.χ. 85-90% μπορεί να προκαλέσει έμφραγμα του μυοκαρδίου, ή και αιφνίδιο θάνατο. Αυτό το ονομάζουμε “επικίνδυνα ευάλωτη αθηρωματική πλάκα”. Κατά το συνέδριο παρουσιάστηκε η μελέτη Prevent, που για πρώτη φορά έδειξε ότι αν επέμβει κάποιος σε αθηρωματικές πλάκες που προκαλούν στένωση 50% και πάνω, αλλά όχι πολύ σημαντική και όχι ισχαιμία, και βάλεις προληπτικά ένα stent, έχεις μικρότερες πιθανότητες στο μέλλον και για θάνατο και για έμφραγμα του μυοκαρδίου».

Στο ερώτημα αν αυτή η πρακτική που μελετούν τώρα οι επιστήμονες παρουσιάζει παράλληλα ίσως κάποια μειονεκτήματα, ο καθηγητής απάντησε ως εξής:

«Ο φόβος μας πάντα ήταν μήπως βάλουμε κάποιο στεντ και προκαλέσουμε κάποιο ιατρογενές πρόβλημα. Ωστόσο με τα νέα στεντ που βάζουμε φαίνεται ότι έχουμε καλά αποτελέσματα. Αν πάντως αυτή η πρακτική περάσει στην κλινική πράξη θα είναι κυριολεκτικά breakthrough και θα αλλάξει τελείως την καρδιολογία».

Το συνέδριο είχε και ευχάριστες ειδήσεις, ανέφερε χαρακτηριστικά, ο κ. Τούτουζας και μίλησε για την απενοχοποίηση των αυγών, όσον αφορά την υψηλή χοληστερόλη, για την οποία γίνεται λόγος τα τελευταία χρόνια, αλλά φέτος το γεγονός ότι δεν φταίει καταδείχτηκε από μία πολύ μεγάλη μελέτη: «Τα αυγά απενεχοποιήθηκαν, σύμφωνα με μεγάλη μελέτη που παρουσιάστηκε και η οποία έδειξε ότι όσοι κατανάλωναν δώδεκα αυγά την εβδομάδα είχαν τελικά -έπειτα από τέσσερις μήνες- παρόμοια επίπεδα χοληστερόλης με όσους έτρωγαν δύο αυγά την εβδομάδα ή και λιγότερα».

Το ψυχολογικό σκέλος και το στρες

Αισιοδοξία, συγχώρεση και ευγνωμοσύνη μπορεί να κατεβάσουν τη συστολική πίεση κατά 7,6 μιλιμέτρ υδραργύρου, όπως αναφέρθηκε στο συνέδριο. Όπως δείχνουν οι έρευνες, παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην καρδιακή υγεία και στα αγγειακά, η ηρεμία.

Ο καθηγητής Τούτουζας περιέγραψε αναλυτικά μία έρευνα που παρουσιάστηκε στο συνέδριο από τη Βραζιλία. Η έρευνα διήρκεσε τρεις μήνες και μελετήθηκαν εκατό υπερτασικοί ενήλικες. Ο κ. Τούτουζα είπε στο ΑΠΕ τα εξής:

«Οι υπερτασικοί χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Στη μία έπαιρναν τη συνήθη αγωγή. Στη δεύτερη ομάδα μαζί με την αγωγή, οι γιατροί τους ενθάρρυναν με βίντεο και μηνύματα στο κινητό τους, να εστιάζουν στην αισιοδοξία, να είναι πιο ευγνώμονες προς τους συνανθρώπους τους και να έχουν θετικά συναισθήματα, ως προς τη συγχώρεση. Κατά κάποιο τρόπο ήθελαν να αυξήσουν την πνευματικότητα και το αίσθημα της ευγνωμοσύνης.

»Στη δεύτερη ομάδα μειώθηκε η συστολική (μεγάλη) πίεση κατά 7,6 μιλιμέτρ υδραργύρου, το οποίο κρίνεται στατιστικά σημαντικό. Στην πρώτη ομάδα που τα άτομα έπαιρναν μόνο την φαρμακευτική αγωγή, δεν είδαν μεγάλη διαφορά. Πράγμα που σημαίνει ότι παίζει πολύ μεγάλο ρόλο η συναισθηματική κατάσταση του ανθρώπου. Το να είναι ήρεμος, να μην ανταποκρίνεται υπερβολικά στα καθημερινά ερεθίσματα στη δουλειά, ή στην οικογένεια. Η πνευματική άσκηση έχει ευεργετικές δράσεις αποδεδειγμένα πλέον και στην υγεία μας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι