Συνεληφθη στην Αλβανία ο εγκάθετος δήμαρχος του Ράμα στη Χειμάρρα

Υπόθεση Μπελέρη: Ηχητικό ντοκουμέντο με τον χρηματισμό του βασικού μάρτυρα από την αστυνομία

Ο Γκέργκι Γκόρο, που είχε ορισθεί δήμαρχος Χειμάρρας παρότι είχε εκλεγεί πλέον ο Φρέντι Μπελέρης, συνελήφθη σήμερα το μεσημέρι. Οι συλλήψεις έγιναν από το Σώμα Καταπολέμησης της Διαφθοράς.

Επίσης φέρονται να συνελήφθησαν ή να τέθηκαν σε κατ΄οίκον περιορισμό άλλα τρία άτομα, κατόπιν καταγγελιών του Φρέντι Μπελέρη. Κάποια μέσα αναφέρουν ως συλληφθέντες δύο άτομα και άλλους τέσσερις ως περιορισθέντες κατ΄ οίκον. Οι συλλήψεις σχετίζονται με “επενδυτικά σχέδια ακινήτων” στα οποία είχε ανάμιξη και ο σύζυγος της πρώην υπουργού Εξωτερικών της Αλβανίας Olta Xhaçka. Αλβανικά Μέσα αναφέρονται σε καταγγελίες για καταπάτηση ξένων ακινήτων και για κατάχρηση εξουσίας.

O Μπελέρης προεκλογικά και προτού συλληφθεί για εξαγορά ψήφων, κατήγγειλε την πολιτική ηγεσία της χώρας και συγκεκριμένα πρόσωπα σε αυτήν, καθώς και τον τότε υποψήφιο δήμαρχο (που συνελήφθη σήμερα) ότι είχαν ήδη σχέδια για να αρπάξουν περιουσίες ιδιωτών και του κράτους και να “αξιοποιήσουν” την περιοχή σύμφωνα με τα προσωπικά τους συμφέροντα.

Tο Σώμα Καταπολέμησης της Διαφθοράς σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «η Γενική Διεύθυνση της Κρατικής Αστυνομίας εκτέλεσε στις 23.03.2024 το ένταλμα του Ειδικού Πρωτοδικείου Διαφθοράς και Οργανωμένου Εγκλήματος, σε βάρος τριών ανακριθέντων, των  J.G. (ο “δήμαρχος”), B.A. και V.GJ.. Για άλλα δύο πρόσωπα δεν έχουν ακόμη εκδοθεί εντάλματα. Από την ανάλυση των στοιχείων που συγκεντρώθηκαν μέχρι στιγμής, έχει δημιουργηθεί εύλογη υποψία ότι ο πολίτης J.G., με την ιδιότητα του δημάρχου Χειμάρρας, σε δύο διαφορετικά επεισόδια προέβη σε ενέργειες κατά παράβαση του νόμου, διαπράττοντας κατάχρηση εξουσίας και παράβαση καθήκοντος. Ο δήμαρχος σε συνεργασία με τον άλλο υπό έρευνα πολίτη J.B., χωρίς να προβεί στις νόμιμες διαδικασίες για κυριότητα ακινήτων, διαβίβασε στους αρμόδιους φορείς πλήρως παραποιημένα έγγραφα, για να εγγραφεί σε ιδιώτη “στρατηγικό επενδυτή” αγροτική έκταση 5.512 m2  ιδιοκτησίας του κράτους»

Όπως αναφέρει το ένταλμα σύλληψης, η μεταβίβαση της γης είχε ως αποτέλεσμα αθέμιτο υλικό κέρδος για άλλον υπό έρευνα πολίτη. Επί του παρόντος, η έκταση αυτή της γεωργικής γης είναι δεσμευμένη με απόφαση του Ειδικού Πρωτοδικείου Διαφθοράς και Οργανωμένου Εγκλήματος. Το ένταλμα αναφέρει ότι οι κατηγορούμενοι έκαναν το ίδιο και για έκταση 5.080 m2. Σκόπευαν δε στην κρατική γη που εκμεταλλεύθηκαν παρανόμως να χτίσουν τουριστικό συγκρότημα. Ερευνάται παράλληλα ο ρόλος δύο στελεχών της πολεοδομίας και του κτηματολογίου για παραποίηση εγγράφων ή για αποδοχή πλαστών εγγράφων.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι