Υποχωρεί σταδιακά η Bettina – Απαγόρευση απόπλου για Πειραιά και Λαύριο

Επελαύνει η κακοκαιρία Bettina - Άνεμοι 10 μποφόρ, απαγορευτικό απόπλου από Πειραιά και Λαύριο

Σε εξέλιξη βρίσκεται η κακοκαιρία Bettina που πλήττει τη χώρα μας και έχει προκαλέσει προβλήματα σε πολλές περιοχές. Είναι ενδεικτικό ότι ανεκτέλεστα παραμένουν πολλά δρομολόγια των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, λόγω ισχυρών ανέμων, που σύμφωνα με την ΕΜΥ σε πολλές θαλάσσιες περιοχές φθάνουν κατά τόπους τα 9 και πρόσκαιρα στα πελάγη τα 10 μποφόρ.

Σε ισχύ έχει τεθεί απαγορευτικό απόπλου από το λιμάνι του Πειραιά, ενώ δεν εκτελούνται δρομολόγια προς τον Αργοσαρωνικό. Κανονικά διεξάγονται τα δρομολόγια από το λιμάνι της Ραφήνας. Σε ισχύ είναι εξάλλου απαγορευτικό απόπλου από το λιμάνι του Λαυρίου.

Επίσης δεν εκτελούνται τα δρομολόγια των πλοίων στις πορθμειακές γραμμές Αγία Μαρίνα-Νέα Στύρα, Καβάλα-Πρίνος, Κεραμωτή-Θάσος,Ηγουμενίτσα-Κέρκυρα, Ρίο-Αντίρριο, Κυλλήνη-Ζάκυνθος και Κυλλήνη-Κεφαλονιά.

Επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν σήμερα ή αύριο καλό είναι πριν από την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία για τυχόν αλλαγές η τροποποιήσεις των δρομολογίων λόγω της επιδείνωσης των καιρικών συνθηκών.

Εντωμεταξύ νωρίς το πρωί η ΕΜΥ επικαιροποίησε το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης, λόγω της κακοκαιρίας Bettina κάνοντας λόγο για δυνατούς ανέμους, κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες στα βόρεια και την ανατολική και νότια νησιωτική Ελλάδα.

Παράλληλα, σύμφωνα με την ΕΜΥ, σήμερα χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά αλλά και σε ημιορεινές περιοχές της Θράκης, της Μακεδονίας και πρόσκαιρα της Ηπείρου.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση και θα υποχωρήσει κατά 8 με 10 βαθμούς στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά και κατά 4 με 6 βαθμούς Κελσίου στις υπόλοιπες περιοχές.

Πιο αναλυτικά:

Α. Πολύ θυελλώδεις άνεμοι αναμένονται:

α. στα δυτικά βορειοδυτικοί 8 με 9 και πιθανώς τοπικά στο Ιόνιο ριπές έως 10 μποφόρ.
β. στα ανατολικά δυτικοί βορειοδυτικοί 8 τοπικά 9 μποφόρ.
γ. εξασθένηση των ανέμων προβλέπεται από τις απογευματινές ώρες.

Β. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

α. στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.
β. πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και κυρίως στα νότια τμήματα της Κρήτης.
γ. τα ισχυρά φαινόμενα θα παρουσιάσουν σταδιακή εξασθένηση από τις μεσημβρινές ώρες.

Γ. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν μέχρι το μεσημέρι στα ηπειρωτικά ορεινά, σε ημιορεινές περιοχές της Θράκης, της Μακεδονίας και πρόσκαιρα της Ηπείρου με ενδεικτικό υψόμετρο τα 500-700 μέτρα και πιθανώς τοπικά σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης.

Πυκνή χιονόπτωση σε Κοζάνη – Φλώρινα

Στο μεταξύ έντονη χιονόπτωση σημειώνεται από το απόγευμα του Σαββάτου στη Δυτική Μακεδονία, όχι μόνο στα ορεινά αλλά και μέσα στην πόλη της Κοζάνης καθώς και στη Φλώρινα. Ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται επί ποδός με τα εκχιονίστηκα μηχανήματα να επιχειρούν προκειμένου να παραμείνει ανοιχτό το οδικό δίκτυο.

Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργο Κασαπίδη, «χιονίζει έντονα αυτή την ώρα μέσα στην πόλη της Κοζάνης και στη Φλώρινα. Σε όλο τον οδικό άξονα της περιοχής έχουμε έντονη χιονόπτωση. Μηχανήματα της Περιφέρειας ήδη πραγματοποιούν τον αποχιονισμό του εθνικού και επαρχιακού δικτύου».

Σύμφωνα με το Forecast Weather προβλήματα παρουσιάστηκαν στον αυτοκινητόδρομο Κοζάνης – Πτολεμαΐδας καθώς αυτοκίνητα αποκλείστηκαν στο δρόμο.

Χιονίζει στον Χορτιάτη – Υπό το μηδέν η θερμοκρασία

Υπό το μηδέν οι θερμοκρασίες στα ορεινά της Θεσσαλονίκης και οι πρώτες νιφάδες χιονιού άρχισαν να πέφτουν και στον Χορτιάτη.

Όπως μετέδωσε το thestival.gr, τα πρώτα χιόνια έκανα την εμφάνιση τους και στο Ωραιόκαστρο. Η κακοκαιρία, χτυπά κυρίως την Δυτική Μακεδονία, όπου και εκεί τα πρώτα χιόνια έκαναν την εμφάνιση τους.

Ακινητοποιήθηκε τρένο στις Αφίδνες λόγω πτώσης δέντρου

Η κακοκαιρία «Bettina» προκάλεσε προβλήματα ακόμα και στις συγκοινωνίε. Αργά το βράδυ του Σαββάτου οι θυελλώδεις άνεμοι που έπνεαν και στην Αττική είχαν ως αποτέλεσμα να ακινητοποιηθεί η αμαξοστοιχία IC 57 μεταξύ Αφιδνών και Αγίου Στέφανου λόγω διακοπής ηλεκτροδότησης εξαιτίας πτώσης δέντρου. Η αμαξοστοιχία παρέμεινε στο σημείο για περίπου μιάμιση ώρα και αφότου το δέντρο απομακρύνθηκε ξεκίνησε και πάλι για τον προορισμό της.

Λεωφορείο με 40 επιβάτες αποκλείστηκε στο Καϊμακτσαλάν

Περίπου μιάμιση ώρα παρέμεινε αποκλεισμένο, λόγω της ισχυρής χιονόπτωσης που προκάλεσε η κακοκαιρία Bettina, λεωφορείο στο χιονοδρομικό κέντρο στο Καϊμακτσαλάν. Στο σημείο βρέθηκαν εκχιονιστικά μηχανήματα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του δήμου Έδεσσας.

«Απεγκλωβιστηκαν οι 43 επιβάτες του λεωφορείου από τα χιόνια στο Χιονοδρομικό Βόρας. Είναι ασφαλείς στον Νέο Άγιο Αθανάσιο. Απεγκλωβίστηκε και το λεωφορείο το οποίο κατεβαίνει στον Νέο Άγιο Αθανάσιο για να τους παραλάβει» ανέφερε σε ανάρτησή του ο αντιπεριφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Ιορδάνης Τζαμτζής.

Προβλήματα στην Αχαΐα

Προβλήματα σε διάφορα σημεία του οδικού δικτύου της Αχαΐας έχει προκαλέσει το κύμα κακοκαιρίας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την αστυνομία, λόγω χιονόπτωσης και παγετού είναι απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στις παρακάτω περιοχές:

* Στην επαρχιακή οδό Καλαβρύτων – Διακοπτού, μέσω Μεγάλου Σπηλαίου

* Στην επαρχιακή οδό Καλαβρύτων – χιονοδρομικού κέντρου

* Στην επαρχιακή οδό Καλαβρύτων – Κλειτορίας, μέσω Λουσών

* Στην επαρχιακή οδό Καλαβρύτων – Πατρών, μέσω Χαλανδρίτσας

* Στην επαρχιακή οδό Καλαβρύτων – Κλειτορίας, μέσω Πριόλιθου

* Στην επαρχιακή οδό Καλαβρύτων – Αιγίου, μέσω Πτέρης

Στο μεταξύ, έχει αποκατασταθεί η κυκλοφορία των οχημάτων στο ρεύμα προς Αθήνα στον αυτοκινητόδρομο Πατρών – Αθηνών, στο ύψος του Ελαιώνα της Αιγιαλείας, όπου γινόταν, για προληπτικούς λόγους, μέσω αμφιδρόμησης του ρεύματος κυκλοφορίας προς Πάτρα.

Όμως, με δυσχέρεια πραγματοποιείται, λόγω κατολίσθησης φερτών υλικών, η κυκλοφορία των οχημάτων στο ύψος του 80ου χιλιομέτρου της παλαιάς εθνικής οδού, Κορίνθου – Πατρών, στην περιοχή Μετόχι Αιγιαλείας.

Επίσης, λόγω πτώσης πετρών στο οδόστρωμα, με δυσχέρεια διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων στο 19ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Ακράτας – Ζαρούχλας, στην περιοχή Βράχος, όπως και στην επαρχιακή οδό Αιγίου – Δερβενίου – Μαμουσιάς.

Παράλληλα, προβλήματα έχουν προκληθεί στην κυκλοφορία των οχημάτων σε σημεία παραλιακών δρόμων και συγκεκριμένα στις περιοχές Βραχνέικα και Ρίο, του Δήμου Πατρέων, καθώς και στην οδό Ηρώων Πολυτεχνείου στην Πάτρα, λόγω ύπαρξης φερτών υλικών στο οδόστρωμα.

Πάνω από 200 κλήσεις στην Πυροσβεστική σε όλη την Ελλάδα

Συνολικά 243 κλήσεις, κυρίως για κοπές δέντρων και παροχές βοηθείας, έλαβε το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος από χθες, Σάββατο, έως σήμερα τις 7 το πρωί, λόγω θυελλωδών ανέμων, ισχυρών βροχοπτώσεων και καταιγίδων, αλλά και χιονοπτώσεων σε περιοχές της χώρας.

Συγκεκριμένα:

•Στην Περιφέρεια Αττικής 61 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 38 κοπές δέντρων και 23 αφαιρέσεις αντικειμένων.

•Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, 23 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 21 κοπές δέντρων και μεταφέρθηκαν σε ασφαλές σημείο 43 επιβάτες ενός τουριστικού λεωφορείου το οποίο είχε ακινητοποιηθεί λόγω σφοδρής χιονόπτωσης στην Τ/Κ Κερασιάς Φλώρινας.

•Στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας 7 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 6 κοπές δέντρων και μεταφέρθηκαν σε ασφαλές σημείο 11 άτομα όταν ακινητοποιήθηκαν τα οχήματά τους λόγω σφοδρής χιονόπτωσης.

•Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, 12 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 3 κοπές δέντρων

•Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας 5 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 4 κοπές δέντρων

•Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, 24 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 21 κοπές δέντρων και 2 αφαιρέσεις αντικειμένων.

•Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας 12 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 10 κοπές δέντρων.

•Στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων 20 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 18 κοπές δέντρων και 1 αφαίρεση αντικειμένου.

•Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου18 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 14 κοπές δέντρων και 3 αφαιρέσεις αντικειμένων.

•Στην Περιφέρεια Ηπείρου 17 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 16 κοπές δέντρων

•Στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου 16 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 9 κοπές δέντρων.

•Στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου 12 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 4 κοπές δέντρων και 3 αφαιρέσεις αντικειμένων.

•Στην Περιφέρεια Κρήτης 16 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 10 κοπές δέντρων.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι