Συνεχίζεται η κόντρα για την επιβολή δημόσιας απασχόλησης σε ιδιώτες γιατρούς

Γεωργιάδης: Δωρεάν απογευματινά χειρουργεία, πιθανότατα από το φθινόπωρο

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος τελικά δεν απέφυγε την κόντρα με το υπουργείο Υγείας μετά την κατακραυγή του συνόλου των ιδιωτών γιατρών και κατέληξε να καλέσει όλα τα μέλη του να σταματήσουν την άυλη συνταγογράφηαη αν ο Άδωνις Γεωργιάδης υλοποιήσει τις απειλές του προς τους ιδιώτες γιατρούς “άγονης γραμμής”. Πολλοί από αυτούς συνεχίζουν να αρνούνται να υπηρετήσουν υποχρεωτικά στα νοσοκομεία της περιοχής τους. Ο υπουργός Υγείας δεν δείχνει να υποχωρεί εντούτοις και απλώς καλεί τον ΠΙΣ να το ξανασκεφτεί προκρίνοντας ότι οι γιατροί δεν θα “υπακούσουν” ούτως ή άλλως στον ΠΙΣ.

Μιλώντας σήμερα στη Βουλή  ο Άδωνις Γεωργιάδης είπε πως «λυπούμαι σφόδρα, για την απόφαση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, να καλέσει τα μέλη του να μην εκτελούν ηλεκτρονική συνταγογράφηση από την Παρασκευή και έως ότου ψηφιστεί το νομοσχέδιο. Θεωρώ ότι αυτή η απόφαση δεν πρέπει να εφαρμοστεί και πιστεύω ότι εάν εφαρμοστεί δεν θα έχει πραγματική συμμετοχή από τους γιατρούς», είπε ο υπουργός Υγείας.

«Θα ισοδυναμούσε με εκβιασμό εκατομμυρίων ασθενών, οι οποίοι θα έμπαιναν ή θα μπουν σε μια πολύ μεγάλη ταλαιπωρία, εάν παίρνουν έγχαρτη συνταγή, θα πρέπει να πάνε σε μια δημόσια δομή και να την κάνουν ηλεκτρονική για να μπορεί να εκτελεστεί, ειδάλλως θα εκτελούν την συνταγή από την τσέπη τους. Θεωρώ λοιπόν ότι η απόφαση του ΠΙΣ, αν πράγματι εφαρμοστεί, θα είναι τραγική. Ελπίζω να το ξανασκεφτούν», είπε, παρότι οι γιατροί δεν δέχονται την άποψή του και απαντούν ότι η ταλαιπωρία των ασθενών είναι αποτέλεσμα της υπουργικής αυταρχικότητας.

Εν τω μεταξύ ο υπουργός είπε ότι μίλησε τηλεφωνικά με τους προέδρους των Ιατρικών Συλλόγων της Ξάνθης, της Δράμας, της Σπάρτης, και σε αυτές τις πόλεις οι γιατροί δήλωσαν συμμετοχή, οπότε θεωρεί ότι θα υπάρξει ομαλή εξέλιξη των εφημεριών. Είπε ότι περιμένει απάντηση από τους προέδρους των ιατρικών συλλόγων του Κιλκίς, του Ρεθύμνου και της Κω, παρότι ουσιαστικά το θέμα είναι προσωπική απόφαση του κάθε ιδιώτη γιατρού που ξαφνικά καλείται να υπηρετήσει σε εφημερίες νοσοκομείου με το ζόρι, σαν να έχουμε πόλεμο ή πανδημία.

«Πιστεύω ότι στο τέλος δεν θα χρειαστεί να εφαρμοστεί πουθενά η ρύθμιση και ήδη έχουμε και προτάσεις γιατρών για να μετακινηθούν προς τις περιοχές αυτές, ώστε να καλύψουμε την τρίμηνη, τετράμηνη αυτή περίοδο, έως ότου γίνουν νέες προσκλήσεις με τα νέα κίνητρα και τα νέα μισθολόγια που θεσπίσαμε», είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Την αντίθεσή τους στις διατάξεις για την «ενίσχυση των δημοσίων δομών υγείας από ιδιώτες παρόχους και ιδιώτες ιατρούς, για την αντιμετώπιση αναγκών που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία», εξέφρασαν ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία και η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών. Οι συγκεκριμένες διατάξεις έχουν περιληφθεί στο σχέδιο νόμου για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση, που συζητείται στην επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.

Κατά τη διαδικασία της ακρόασης φορέων, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάχτυλος, χαρακτήρισε «απαράδεκτη και επικίνδυνη τη διάταξη που ορίζει, πως όταν το κράτος θα ζητάει τη βοήθεια από τους γιατρούς του ιδιωτικού τομέα, εάν δεν δέχονται, θα τους επιβάλλονται ποινές».

«Είναι άρθρο επικίνδυνο για το ΕΣΥ, διότι θα καταστήσει τις νησιωτικές και τις άγονες περιοχές ακόμα λιγότερο ελκυστικές», είπε ο κ. Εξαδάχτυλος και προειδοποίησε ότι θα δημιουργηθούν αντικίνητρα για όσους θέλουν να εγκατασταθούν, εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα. Θα λειτουργήσει επίσης ως μείζον αντικίνητρο για την επιλογή των ειδικοτήτων για τις οποίες υπάρχει έλλειψη γιατρών, όπως η παθολογία, η αναισθησιολογία, η ακτινολογία.

Ο πρόεδρος του ΠΙΣ είπε ότι θα γίνουν ακόμα λιγότερο ελκυστικές οι συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ, γιατί αυτοί είναι οι πρώτοι που θα καλούνται, όπως και οι συμβάσεις των προσωπικών γιατρών. «Αν αυτή η διάταξη ενεργοποιηθεί, τότε εκείνο που θα συμβεί, θα είναι το απόλυτο black out με ευθύνη της κυβέρνησης. Φανταστείτε η Κως να μείνει χωρίς συνταγογράφηση», είπε ο κ. Εξαδάχτυλος.

Ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία – ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, είπε πως «ούτε με το φιλότιμο, ούτε με το ζόρι είναι δυνατόν να επιλυθούν οι σοβαρές ελλείψεις προσωπικού που αντιμετωπίζει το ΕΣΥ. Αυτά δεν είναι λύσεις. Αν θέλουμε να ανακόψουμε το κύμα φυγής των υγειονομικών, και αν θέλουμε να προσελκύσουμε προσωπικό στο ΕΣΥ, πρέπει να το ξανακάνουμε ελκυστικό. Ελκυστικό θα γίνει αν δοθούν περισσότερα χρήματα και σταδιακά οι δαπάνες για την υγεία να πάνε στον μέσο όρο της Ευρώπης και να αυξηθούν οι μισθοί, να ενταχθούν στα βαρέα και ανθυγιεινά, να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι», είπε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Η Αφροδίτη Ρέτζιου, πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ, είπε ότι η κυβέρνηση επιδίδεται το τελευταίο διάστημα σε λεονταρισμούς και επικοινωνιακά πυροτεχνήματα και κουνάει το δάχτυλο στους ιδιώτες, σε μια προσπάθεια να τους ενοχοποιήσει για τις τραγικές ελλείψεις στα νοσοκομεία. «Η κυβέρνηση προτείνει μέτρα που εφαρμόζονται εδώ και χρόνια και δεν έχουν επιλύσει το πρόβλημα», είπε η πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ και προέβλεψε ότι οι προωθούμενες διατάξεις μπορεί να φέρουν αποτελέσματα αντίθετα από τα επιδιωκόμενα. «’Αγονη και προβληματική για την δημόσια υγεία είναι η πολιτική της υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης που εφαρμόζει η κυβέρνηση», είπε η κ. Ρέτζιου.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι