Συνεχίζεται το πογκρόμ σε κατεχόμενα χωριά μετά το φόνο του 14χρονου Ισραηλινού βοσκού

Συνεχίζεται το πογκρόμ σε κατεχόμενα χωριά μετά το φόνο του 14χρονου Ισραηλινού βοσκού

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου κατήγγειλε ότι «διαπράχθηκε ένα αποτρόπαιο έγκλημα» όταν βρέθηκε νεκρός ένας 14χρονος Ισραηλινός βοσκός στη Δυτική Όχθη, όπου το γεγονός αυτό πυροδότησε νέο κύμα βίας κατά των Παλαιστινίων. Παρότι οι πολιτικοί του Ισραήλ ζητούν  ψυχραιμία από τους εποίκους, αυτοί συνεχίζουν να πυροβολούν και να καίνε σπίτια, αμάξια και αγροκτήματα. Ενας Παλαιστίνιος είναι νεκρός και πάνω από έξι τραυματίες φέρουν σφαίρες.

Το αγόρι ήταν από χθες αγνοοούμενο και οι επιθέσεις άρχισαν προτού βρεθεί νεκρό. Οι επιθέσεις κατά παλαιστινιακών χωριών βόρεια της Ραμάλα χθες κλιμακώθηκαν και επεκτάθηκαν στην Χεβρόνα και την Ναμπλούς σήμερα, μετά την ανακοίνωση του θανάτου του. Δεν υπάρχει μέχρι στιγμής ιατροδικαστική έκθεση για τα αίτια θανάτου του 14χρονου και για το πώς ακριβώς έχασε τη ζωή του.

Περί τα δέκα παλαιστινιακά χωριά πολιορκούνται από τον ισραηλινό στρατό και δέχονται τις επιθέσεις εκατοντάδων Εβραίων εποίκων. Υπάρχουν πολλοί τραυματίες, σύμφωνα με τις αρχές και τα παλαιστινιακά μέσα ενημέρωσης. «Δεκάδες έποικοι επιτίθενται κατά του χωριού καίνε ό,τι πέφτει στα χέρια τους», δήλωσε ο δήμαρχος του Αλ-Μουγαΐρ, κοινότητας της περιοχής. Σύννεφα καπνού που προέρχονται από πυρπολημένα σπίτια και αγροκτήματα υψώνονται επάνω από τους λόφους της περιοχής.

Ο 14χρονος Μπενιαμίν Ασιμεΐρ έβοσκε χθες τα πρόβατά του, όμως αυτά επέστρεψαν χωρίς το βοσκό, στην κοινότητα των εποίκων στο Μαλαχάι ΧαΣαλόμ. Ο στρατός ξεκίνησε αμέσως μεγάλη επιχείρηση, και έτρεξαν αμέσως να συμμετάσχουν εκατοντάδες έποικοι. Το αγόρι εντοπίσθηκε σήμερα το μεσημέρι κοντά στο αγρόκτημα. «Ο Μπενιαμίν Ασιμεΐρ δολοφονήθηκε σε τρομοκρατική επίθεση», ανέφεραν σε κοινή τους ανακοίνωση ο ισραηλινός στρατός, η αστυνομία και η υπηρεσία εσωτερικής ασφαλείας Σιν Μπετ.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωσε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας αναζητούν τους δράστες και τους συνεργούς τους και απηύθυνε έκκληση για ηρεμία ζητώντας από «όλους τους Ισραηλινούς πολίτες να επιτρέψουν στις δυνάμεις ασφαλείας να κάνουν απρόσκοπτα την δουλειά τους». Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ απηύθυνε προειδοποίηση για «οποιαδήποτε πράξη εκδίκησης». Ο ηγέτης ισραηλινής αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ κατήγγειλε από την πλευρά του «τις βιαιότητες των εποίκων» χαρακτηρίζοντας αυτές, «επικίνδυνη παρανομία».

Στην Ραμάλα, ο πρωθυπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής Μοχάμεντ Μουσταφά απηύθυνε προειδοποίηση λέγοντας ότι οι επιθέσεις αυτές «δεν θα αποθαρρύνουν τον λαό μας να παραμείνει στην γη του και να συνεχίσει να αγωνίζεται ενάντια στις επιχειρήσεις εκτοπισμού και εκδίωξης των Παλαιστινίων από τα εδάφη που κατέλαβε το Ισραήλ το 1967». Το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής και η Ερυθρά Ημισέληνος ανακοίνωσαν ότι από χθες τουλάχιστον ένας άνθρωπος έχει σκοτωθεί και δεκάδες έχουν τραυματισθεί, πολλοί από τους οποίους από σφαίρες.

Από την έναρξη του πολέμου στην Γάζα, τουλάχιστον 462 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από τον ισραηλινό στρατό ή τους εβραίους εποίκους στην Δυτική Όχθη όπου η κατάσταση είναι εκρηκτική. Η Ειδική Εισηγήτρια του ΟΗΕ για τα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη Φρανσέσκα Αλμπανέζε κάλεσε χθες τον ΟΗΕ «να επιτρέψει την ανάπτυξη μίας προστατευτικής παρουσίας» στα παλαιστινιακά εδάφη.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι