Συνεχίζονται οι ταραχές στη Λιβύη – Παραστρατιωτικοί σκότωσαν αστυνομικό

Συνεχίζονται οι ταραχές στη Λιβύη – Παραστρατιωτικοί σκότωσαν αστυνομικό
epa12107272 Libyans protest to demand the resignation of the national unity government led by Abdel Hamid Dbeibah and for the dismantling of armed groups in Tripoli, Libya, 16 May 2025. The warring parties in Tripoli have reached a temporary ceasefire agreement in an attempt to contain the escalating tensions that have gripped the city in recent days. The Ministry of Defense of the Government of National Accord in Tripoli announced that it calls on all parties to adhere to the ceasefire and avoid any statements or actions that could escalate tensions on the ground. In a statement, the ministry confirmed that it has begun deploying "neutral units" in an effort to maintain security and prevent further clashes in the capital. EPA/STRINGER

Αστυνομικός σκοτώθηκε σε επίθεση μερίδας διαδηλωτών εναντίον της έδρας της κυβέρνησης εθνικής ενότητας στην Τρίπολη, καθώς η ένταση φάνηκε να αναζωπυρώνεται από χθες Παρασκευή στην πρωτεύουσα της Λιβύης.

Η κυβέρνηση του Ντμπειμπά στη δυτική Λιβύη ειναι διεθνώς αναγνωρισμένη αλλά ενώ υπάρχουν φύλαρχοι και παραστρατιωτικοί που την υποστηρίζουν, υπάρχουν αντίστοιχα και ομάδες που την αντιπολιτεύονται ενόπλως. Οι ταραχές που ξέσπασαν την περασμένη εβδομάδα με συγκρούσεις και οκτώ νεκρούς στην πρωτεύουσα, ξεκίνησαν όταν δολοφονήθηκε ο αρχηγός της πιο μεγάλης αντιπολιτευόμενης παραστρατιωτικής ομάδας.

Η κυβέρνηση γνωστοποίησε με δελτίο Τύπου «τον θάνατο αστυνομικού που έγινε στόχος ενώ εγγυάτο προστάτευε κτίριο που στεγάζει το γραφείο του πρωθυπουργού» Αμπντουλχαμίντ Ντμπεϊμπά. Ο άνδρας «υπέκυψε στα τραύματά του» έπειτα από επίθεση «αγνώστων», σύμφωνα με την ίδια πηγή. Η κυβέρνηση ανέφερε ακόμη ότι απετράπη «απόπειρα εφόδου» και εισβολής στο κτίριο από «ομάδα που είχε αναμιχθεί με διαδηλωτές και προσπάθησε να βάλει φωτιά χρησιμοποιώντας κοκτέιλ μολότοφ».

Σε βίντεο, που το Γαλλικό Πρακτορείο σημειώνει ότι δεν έχει επαληθεύσει, διακρίνονται νεαροί να τρέχουν ή να καλύπτονται πίσω από τοιχίο κοντά στην έδρα της κυβέρνησης, καθώς ακούγονται πυρά από αυτόματο όπλο. Νωρίτερα, χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν, όχι μακριά από εκεί και, σε ατμόσφαιρα ηρεμίας, στην Πλατεία των Μαρτύρων, στο κέντρο της Τρίπολης, για να διαδηλώσουν εναντίον της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ντμπεϊμπά και να απαιτήσουν την παραίτησή της και τη διεξαγωγή εκλογών.

Στην ανακοίνωσή της, η κυβέρνηση -η οποία υποστηρίζεται και από την Τουρκια- ευχαρίστησε το υπουργείο Εσωτερικών για τον «επαγγελματισμό που επέδειξε επιτρέποντας να διεξαχθεί ομαλά η διαδήλωση και διότι εγγυήθηκε την ασφάλεια όσων συμμετείχαν». Πριν από την κινητοποίηση, η αποστολή του ΟΗΕ στη Λιβύη κάλεσε τις αρχές να σεβαστούν «το δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώνουν ειρηνικά».

Νωρίτερα, η Τρίπολη έμοιαζε να επιστρέφει στην ομαλότητα χθες, με κατοίκους να ξαναρχίζουν τις δραστηριότητές τους, έπειτα από σφοδρές συγκρούσεις ένοπλων ομάδων τις τελευταίες ημέρες στην καρδιά της πρωτεύουσας με απολογισμό τουλάχιστον οκτώ νεκρούς, που δεν ειναι σαφές αν ήταν άμαχοι ή ένοπλοι. Πάντως αξοκούθησε κατακραυγή γιατί ήταν η πρώτη φορά που αυτές οι συγκρούσεις της περιφέρειας μεταφέρονταν μέσα στην πρωτεύουσα και μάλιστα σε πυκνοκατοικημένες συνοικίες. Η κατάσταση παραμένει ρευστή σε πολιτικό επίπεδο.

Τοπικά μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο, μετά την κινητοποίηση στο κέντρο, περί παραίτησης έξι υπουργών κι υφυπουργών της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ντμπεϊμπά. Ο Χάλεντ ελ Μάσρι, πρόεδρος του Ανώτερου Συμβουλίου του Κράτους, θεσμού παρόμοιου με αυτόν της Γερουσίας σε άλλα κράτη, κάλεσε τον Αγκίλα Σάλεχ, τον πρόεδρο του κοινοβουλίου με έδρα την ανατολική Λιβύη, να συζητήσουν για να ορισθεί «νέος επικεφαλής της προσωρινής κυβέρνησης».

Υπονομευμένη από το χάος και τους διχασμούς μετά την ανατροπή του καθεστώτος του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι και τον φρικτό θάνατό του το 2011, η Λιβύη έχει δυο αντίπαλες κυβερνήσεις, τη διεθνώς αναγνωρισμένη στην δυτική Λιβύη, υπό τον Ντμπεϊμπά, που ανέλαβε πρωθυπουργός το 2021, και ανταγωνιστική στο ανατολικό τμήμα της χώρας, που πρόσκειται στον ισχυρό άνδρα της περιοχής, τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ. Ταυτόχρονα, αναρίθμητες ένοπλες ομάδες παρούσες στη χώρα διεκδικούν εξουσία και εδάφη. Οι ελπίδες πως θα διεξάγονταν εκλογές στη χώρα της Βόρειας Αφρικής ουδέποτε ευοδώθηκαν μέχρι σήμερα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Associated

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx