Σύνοδος κορυφής για την ειρήνη στην Ουκρανία: “Πώς και πότε θα εμπλακεί η Ρωσία;”

Διάσκεψη για το Ουκρανικό: Το κοινό ανακοινωθέν – Καλείται και η Ρωσία για διαπραγματεύσεις
epa11415477 (L-R) President Nana Addo Dankwa Akufo-Addo of Ghana, President of the European Commission Ursula von der Leyen, Swiss Federal President Viola Amherd, Ukrainian President Volodymyr Zelensky, President Gabriel Boric Font of Chile, and Prime Minister Justin Trudeau of Canada attend the closing press conference of the Summit on Peace in Ukraine in Stansstad near Lucerne, Switzerland, 16 June 2024. International heads of state gathered on 15 and 16 June at the Buergenstock Resort in central Switzerland for the two-day Summit on Peace in Ukraine. EPA/MICHAEL BUHOLZER / POOL EDITORIAL USE ONLY EDITORIAL USE ONLY

Η τεράστια πλειονότητα των χωρών που συμμετείχαν στην πρώτη σύνοδο κορυφής για την ειρήνη στην Ουκρανία επανέλαβαν την υποστήριξή τους στην ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα πως η Ρωσία πρέπει να συμμετάσχει στις συζητήσεις προκειμένου να επιτευχθεί μια “βιώσιμη και δίκαιη ειρήνη”.

Δύο και πλέον χρόνια μετά τη ρωσική εισβολή, η πολύ μεγάλη πλειονότητα των περίπου εκατό συμμετεχόντων που είχαν συγκεντρωθεί από χθες, Σάββατο, στο ορεινό θέρετρο Μπούργκενστοκ στην Ελβετία, κατέληξαν σε συμφωνία για ένα τελικό ανακοινωθέν που περιγράφει τη διαδρομή προκειμένου να τεθεί τέλος στη μεγαλύτερη σύγκρουση σε ευρωπαϊκό έδαφος μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Όμως το θέμα του “πώς και πότε θα εμπλακεί η Ρωσία” παραμένει ανοικτό, παραδέχθηκε η πρόεδρος της Ελβετικής Συνομοσπονδίας και οικοδέσποινα της συνόδου κορυφής, Βιόλα Άμχερντ.

Σύμφωνα με καταμέτρηση που μεταδόθηκε σε επίσημη οθόνη στο κέντρο Τύπου, περίπου 80 χώρες υποστηρίζουν την τελική διακήρυξη. Η Βραζιλία, η Ινδία, η Σαουδική Αραβία, κυρίως, δεν είχαν υπογράψει τη διακήρυξη στις αρχές του απογεύματος.

Το κείμενο επαναβεβαιώνει “τις αρχές της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας όλων των κρατών, περιλαμβανομένης της Ουκρανίας”. Καταγγέλλει τη “στρατιωτικοποίηση της επισιτιστικής ασφάλειας” και καλεί για επιστροφή των παιδιών από την Ουκρανία που μεταφέρθηκαν με τη βία στη Ρωσία.

Καλεί επίσης “σε εμπλοκή όλων των πλευρών” της σύγκρουσης προκειμένου να σταματήσουν οι εχθροπραξίες, καθώς η Ρωσία και η Κίνα σνόμπαραν τη σύνοδο κορυφής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι