Συνομιλία Πούτιν και Πασινιάν – Δημοσίευση της αρχικής συμφωνίας Αρμενίων και Αζέρων
11/08/2025
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν είχαν τηλεφωνική επικοινωνία για τη συμφωνία με το Αζερμπαϊτζάν και τις ΗΠΑ. Ο Πούτιν αναφέρθηκε και στην συνάντηση με τον Τραμπ στην Αλάσκα.
Συζήτησαν την πρόσφατη συνάντηση στην Ουάσινγκτον και τις ερχόμενες διμερίς συνομιλίες στην Αλάσκα. Ο Πασινιάν αναφέρθηκε και στα αποτελέσματα της συνάντησης με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ στην Ουάσινγκτον. Ο Πούτιν σημείωσε ότι είναι θετικα όσα βήματα αποσκοπούν στη διατήρηση βιώσιμης ειρήνης μεταξύ Ερεβάν και Μπακού. Επιβεβαίωσε την ετοιμότητα της Μόσχας να συμβάλει στην ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών στο πλαίσιο των παλαιότερων τριμερών συμφωνιών
Ο Πούτιν και ο Πασινιάν έθιξαν επίσης ορισμένα ζητήματα διμερών σχέσεων, δηλαδή την ανάπτυξη της εμπορικής και επενδυτικής συνεργασίας και τη συνεργασία εντός της οικονομικής συμπολιτείας στην οποία εξακολουθεί τυπικά να ανήκει η Αρμενία. Μία από τις συμφωνίες που επιτεύχθηκαν είναι η “Οδός του Τραμπ για την Ειρήνη και την Ευημερία”, έναν δρόμο που θα συνδέει το Αζερμπαϊτζάν με τον αζερικό θύλακα του Ναχιτσεβάν -με τον οποίο το χωρίζει η Αρμενία.
Σύμφωνα με τον Πασινιάν, το έργο αφορά όχι μόνο σε σιδηροδρομική σύνδεση, αλλά και πιθανόν σε αγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου, γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, καλώδια Διαδικτύου, τα οποία θα διέρχονται από το αρμενικό έδαφος και θα διασφαλίζουν την είσπραξη εσόδων στον κρατικό προϋπολογισμό της Αρμενίας. Ο Πασινιάν είπε ότι με την εφαρμογή της συμφωνίας, το Ιράν θα έχει σιδηροδρομική επικοινωνία από τον Περσικό Κόλπο έως τη Μαύρη Θάλασσα και η Ρωσία θα έχει τη δυνατότητα σιδηροδρομικής επικοινωνίας με το Ιράν. Τ Ιράν έχει αντιδράσει στο να υπάρξει αμερικανικό έδαφος αίφνης στα σύνορά του, αλλά μέχρι στιγμής φαίνεται ότι η “Οδός Τραμπ” θα ανήκει σε αμερικανο- αρμενική εταιρεία και θα διανοιχθεί σε έδαφος της Αρμενίας χωρίς αυτή να εκχωρήσει κυριαρχικά δικαιώματα.
Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν έδωσαν εν τω μεταξύ πριν από λίγο στη δημοσιότητα το κείμενο της συμφωνίας ειρήνης, που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ, με τις χώρες να δεσμεύονται ότι θα σέβονται την εδαφική ακεραιότητα η μία της άλλης και ότι θα δώσουν τέλος σε μια μακρά σύγκρουση.
Η συμφωνία επιτεύχθηκε στην Ουάσινγκτον την περασμένη Παρασκευή, στη συνάντηση του Αζέρου προέδρου Ιλχάμ Αλίεφ και του Αρμένιου πρωθυπουργού Νικόλ Πασινιάν με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.
Το κείμενο της συμφωνίας, που δημοσιεύθηκε από τα υπουργεία Εξωτερικών και των δύο χωρών, αναφέρει ότι το Γιερεβάν και το Μπακού θα παραιτηθούν από όλες τις αξιώσεις στην επικράτεια του άλλου κράτους, δεν θα κάνουν χρήση βίας η μία εναντίον της άλλης και θα δεσμευτούν να σέβονται το διεθνές δίκαιο.
«Αυτή η συμφωνία αποτελεί μια σταθερή βάση για την εγκαθίδρυση μιας αξιόπιστης και διαρκούς ειρήνης, αποτέλεσμα μιας συμφωνίας μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν που αντικατοπτρίζει τα ισορροπημένα συμφέροντα των δύο χωρών», έγραψε ο Πασινιάν στο Facebook.