Συνομιλίες στο Κάιρο για μεταναστευτικό, επενδύσεις και αγωγούς

Τι είπαν Μητσοτάκης - Σίσι

Στο Κάιρο μετέβη σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης μαζί με την  πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον νερ Λάιεν, τον πρωθυπουργό του Βελγίου Αλεξάντερ Ντε Κρο, τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη, τον καγκελάριο της Αυστρίας Καρλ Νεχάμερ και την πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, η ΕΕ έχει διαπραγματευτεί μία συμφωνία με την Αίγυπτο για το μεταναστευτικό, η οποία θα συνοδεύεται από ένα πακέτο βοήθειας ύψους πάνω από 7,4 δισ. ευρώ προς το Κάιρο. Σύμφωνα με τον αμερικανικό οικονομικό ιστότοπο τα χρήματα αυτά θα διοχετευθούν στη μετανάστευση, στο εμπόριο, στους υδάτινους πόρους και σε τομείς που αφορούν στην δημογραφία. Από αυτά, το ένα δισ. ευρώ θα διοχετευθεί σε βραχυπρόθεσμες ανάγκες και θα αποδεσμευτεί το 2024, ενώ για τέσσερα από τα έξι δισ. χρειάζεται η έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και αφορούν στην περίοδο 2025-2027.

Θα διοχετευθεί πάντως άμεσα και το ποσό του 1,8 εκατ. ευρώ για επενδύσεις σε συνεργασία με ευρωπαϊκές αρχές και άλλα 600 εκατ. αποκλειστικά για έργα στον τομέα της μετανάστευσης και την τεχνική βοήθεια (π.χ ενίσχυση συνόρων, κέντρα υποδοχής, εκπαίδευση συνοριοφυλάκων). Η βοήθεια θα προέρχεται από δάνεια, ανακατανομές και εγγυήσεις, ενώ το συνολικό ποσό των 7,4 δισ. ευρώ δεν αποκλείεται να αυξηθεί το προσεχές διάστημα.

Σημειώνεται δε ότι η συμφωνία αυτή έρχεται την ώρα που αυξάνονται συνεχώς οι μεταναστευτικές ροές από την Αίγυπτο. Μόνο το τελευταίο τρίμηνο, οι αφίξεις από την Κρήτη αγγίζουν τις 1.500, ενώ αυξημένες εμφανίζονται οι ροές από και προς την Γαύδο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί σήμερα για μία ώρα με τον Αιγύπτιο πρόεδρο, και εν συνεχεία ο τελευταίος θα συναντηθεί με τους άλλους Ευρωπαίους. Σε σχετική ανακοίνωση του Μαξίμου αναφέρεται ότι «η Ελλάδα διατηρεί άριστο επίπεδο σχέσεων με την Αίγυπτο, με την οποία έχουν κοινή αντίληψη για την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και την εξεύρεση λύσεων για τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή. Η χώρα μας ήταν η πρώτη που ανέδειξε τη στρατηγική σημασία της Αιγύπτου και για την μεταφορά «πράσινης» ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη με το έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Αιγύπτου (GREGY)».

Η Ελλάδα είχε συνάψει το 2022 συμφωνία με την Αίγυπτο για τη μετανάστευση και την κινητικότητα. Ο πρωθυπουργός είχε μετάσχει και στη «Διάσκεψη Κορυφής για την Ειρήνη» για την Γάζα κατόπιν πρόσκλησης του Αιγυπτίου προέδρου τον περασμένο Οκτώβριο στο Κάιρο.

Είκοσι χρόνια μετά την έναρξη ισχύος της συμφωνίας σύνδεσης ΕΕ-Αιγύπτου, η σχέση αναβαθμίζεται, όπως αναφέρουν πηγές της Κομισιόν, και αυτός ο  στόχος είχε επισημανθεί  ήδη από διμήνου, μετά τη δέκατη σύνοδο του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ-Αιγύπτου.

Όπως γράφουν οι Financial Times για τις δηλώσεις Ευρωπαίων πολιτικών περί του θέματος «η ΕΕ και η Αίγυπτος προτίθενται να επιδιώξουν μια συνεργασία που προωθεί την πολυμερή προσέγγιση και τη βασισμένη σε κανόνες διεθνούς τάξης. Θα συνεχίσουν να συνεργάζονται για την προώθηση της σταθερότητας, της ειρήνης και της ασφάλειας στη Μέση Ανατολή, τη Μεσόγειο και την Αφρική. Δεδομένης της σημασίας που αποδίδουν στη σχέση τους, η ΕΕ και η Αίγυπτος σκοπεύουν να την αναβαθμίσουν σε επίπεδο περιεκτικής και στρατηγικής εταιρικής σχέσης».

Η πρόεδρος της Κομισιόν είχε επισκεφθεί την Αίγυπτο και τον περασμένο Νοέμβριο ειδικά για το θέμα της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στους Παλαιστίνιους. Τότε ειχε συζητήσει με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Φατάχ Αλ-Σίσι για τις κοινές προσπάθειες ΕΕ και Αιγύπτου ώστε να αποφευχθεί η περιφερειακή κλιμάκωση του πολέμου στη Μέση Ανατολή.

Ο επίτροπος διεύρυνσης Όλιβερ Βάρχελι τον περασμένο Ιανουάριο είχε επισημάνει ότι πρόκειται για «χρυσή εποχή στις σχέσεις ΕΕ-Αιγύπτου» και ειχε κάνει ειδική αναφορά στον GREGY, τον αγωγό σύνδεσης Ελλάδας και Αιγύπτου.

«Η Αίγυπτος μπορεί να γίνει όχι μόνο ένας αξιόπιστος προμηθευτής φυσικού αερίου, αλλά και μια αξιόπιστη πηγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Και για το λόγο αυτό, τονίσαμε από την πλευρά μας ότι είναι σημαντικό το καθεστώς του έργου αμοιβαίου ενδιαφέροντος για το έργο GREGY, του καλωδίου ηλεκτρικής ενέργειας βαθέων υδάτων μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου» είχε υπογραμμίσει χαρακτηριστικά.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι