ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ ζητούν έκτακτη σύγκλιση της Επιτροπής Θεσμών για τις υποκλοπές

Στις 10:30 η «προ ημερησίας» αντιπαράθεση των αρχηγών για την ακρίβεια

Αίτημα για τη σύγκληση σε έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ.

Ζητούν «να κληθούν η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Γεωργία Αδειλίνη, καθώς και ο Αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Αχιλλέας Ζήσης προκειμένου να ενημερώσουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και για να δοθεί στα μέλη της Επιτροπής το σύνολο της δικογραφίας του σκανδάλου των υποκλοπών, για το οποίο εκδόθηκε η σχετική διάταξη της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου “περί αρχειοθέτησης της υπόθεσης των υποκλοπών”».

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητεί τα πορίσματα των Ανεξάρτητων Αρχών και των άλλων φορέων, που αναφέρονται στην ανακοίνωση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου κ. Γεωργίας Αδειλίνη. «Το σκάνδαλο των υποκλοπών ΕΥΠ-Μαξίμου συντάραξε τα θεμέλια της Δημοκρατίας στη χώρα μας, συνιστάμενο σε παράνομες παρακολουθήσεις όχι μόνο πολιτικών προσώπων, υπουργών, ανώτατων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, πρώην υπουργών και στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του υποψήφιου τότε αρχηγού του τρίτου κόμματος κατά την κοινοβουλευτική τάξη, βουλευτών και ευρωβουλευτών, δημοσιογράφων αλλά και ιδιωτών. Θα έπρεπε το πόρισμα να έχει έλθει πάραυτα, δηλαδή εχθές, στη Βουλή των Ελλήνων και να έχει τουλάχιστον επιδοθεί στους Πολιτικούς Αρχηγούς και ιδίως στον κ. Ανδρουλάκη ως άμεσα θιγόμενο», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας πρέπει να λάβει γνώση των παραδοχών και αιτιολογιών επί τη βάσει των οποίων ερείδεται η δικανική κρίση των προαναφερόμενων εισαγγελικών λειτουργών για την πράξη αρχειοθέτησης της υποθέσεως», καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, με επιστολή του προς τους Κώστα Τασούλα και Θανάση Μπούρα ζητεί «τη διαβίβαση στη Βουλή του πορίσματος του Αρείου Πάγου, των στοιχείων της σχετικής δικογραφίας και την άμεση σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, προκειμένου να συζητηθούν και να εξεταστούν διεξοδικά όλα τα δεδομένα της υπόθεσης».

Αναφέρει επίσης ότι η έκδοση του πορίσματος και η ανακοίνωση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου για την υπόθεση των υποκλοπών «εγείρει πολύ σοβαρά ερωτήματα για την έρευνα που διεξήχθη, τα στοιχεία πάνω στα οποία βασίστηκε και τελικά για τη βασιμότητα των συμπερασμάτων στα οποία κατέληξε. Αποτελεί πολύ σοβαρή εξέλιξη που παραπέμπει σε συγκάλυψη των κυβερνητικών και κρατικών ευθυνών για αυτή την δυσώδη υπόθεση. Αναδεικνύεται, για μια ακόμη φορά, η ύπαρξη ενός αντιδραστικού και επικίνδυνου θεσμικού πλαισίου, που δίνει τη δυνατότητα στις κρατικές υπηρεσίες, αλλά και σε άλλα κυκλώματα, να προχωρούν σε ‘νόμιμες’ και παράνομες επισυνδέσεις – με βάση το δόγμα ‘ουδείς εξαιρείται των παρακολουθήσεων’ – οι οποίες μένουν στο σκοτάδι και τελικά στο απυρόβλητο», αναφέρει ο γραμματέας του ΚΚΕ.

Αρχικά είχε τεθεί η πρόταση να γίνει κοινή κίνηση από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης επ΄ αυτού, αλλά όπως φαίνεται κάθε κόμμα καταθέτει το αίτημά του χωριστά.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι