ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά για απ΄ ευθείας αναθέσεις Σταϊκούρα σε εταιρεία όπου εργάζεται η σύζυγός του

Υποσχέσεις Σταϊκούρα για επιδότηση καυσίμων τρίμηνης διάρκειας,

«Τεράστιο θέμα διαφάνειας και νεποτισμού ανακύπτει με το δημοσίευμα της εφημερίδας “Δημοκρατία” για τον υπουργό Υποδομών κ. Σταϊκούρα», σχολιάζει σε ανακοίνωση της η Νέα Αριστερά, ενώ νωρίτερα είχε ασκήσει αυστηρή κριτική και ο ΣΥΡΙΖΑ για το ίδιο ζήτημα. Αφορμή η απ΄ευθείας ανάθεση σε ιδιωτική εταιρεία η “εκτέλεση απαιτούμενων υπηρεσιών υποστήριξης και επίβλεψης έργων για την υποβοήθηση του γραφείου Υπουργού”

Αναφέρει πιο συγκεκριμένα ότι «σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο υπουργός Υποδομών έδωσε έργο με απ΄ευθείας στη συμβουλευτική εταιρεία ὀπου εργάζεται η σύζυγός του. Το ότι κάτι ενδεχομένως να είναι νόμιμο δεν σημαίνει ότι είναι και ηθικό, αναμένουμε να γίνει γνωστό πόσες και ποιες ακόμα απευθείας αναθέσεις έχουν γίνει από τον συγκεκριμένο υπουργό προς τη συγκεκριμένη εταιρεία, όσο αυτός είναι μέλος της κυβέρνησης», σημειώνει η Νέα Αριστερά. Σχολιάζει καταληκτικά ότι «τα ρουσφέτια σε μια Ελλάδα που ταλαιπωρείται από την ακρίβεια και την κυβερνητική ασυδοσία δεν μπορούν να γίνουν ανεκτά».

Στο δημοσίευμα ο Χρήστος Σταϊκούρας απαντά ως εξής: «Η Κυριακάτικη Δημοκρατία επιχειρεί, για δικούς της λόγους, να παραπλανήσει. Με πρωτοσέλιδο «Βαριά εκτεθειμένος ο Υπουργός» και «Ζητείται εισαγγελέας», και με τίτλο, στη σελ. 18, “Μέγα σκάνδαλο”, καταλήγει ότι “δεν υπάρχει κανένας υπαινιγμός για παράνομες αναθέσεις!”. Σε κάθε περίπτωση, το σύνολο των συμβάσεων που έχουν υπογραφεί επί των ημερών μου είναι αυτονοήτως στη διάθεση της Δικαιοσύνης, καλώ δε την εφημερίδα να υλοποιήσει την προτροπή της! Η απόλυτη διαφάνεια και η προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος αποδεδειγμένα διέπουν όλη την πολιτική διαδρομή μου τις προηγούμενες περίπου δύο δεκαετίες, και, προφανώς, και τη θητεία μου ως Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών. Αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει. Αν αυτό έχει ενοχλήσει ή/και ενοχλεί κάποιους, δεν με αφορά».

Ο ΣΥΡΙΖΑ στην δική του ανακοίνωση, αναφέρει:«Τίθεται θέμα ηθικής τάξης οι απευθείας αναθέσεις σε εταιρείες συμβούλων όταν μάλιστα εργάζονται εκεί σύζυγοι υπουργών με αναβαθμισμένο ρόλο. Από το Δεκέμβριο του 2023 με ερώτηση που καταθέσαμε με την υπογραφή 13 βουλευτών και δεν έχει ακόμα απαντηθεί επί της ουσίας, εγκαλούμε την κυβέρνηση Μητσοτάκη καθώς προσπαθεί να υποκαταστήσει τη διαχειριστική της ανεπάρκεια αναθέτοντας την παραγωγή κυβερνητικού έργου σε εταιρείες παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών έναντι εκατομμυρίων ευρώ και συνήθως με ασαφές παραδοτέο έργο. Με την αδιαφανή αυτή πρακτική υπονομεύεται επί της ουσίας η αρχή της καλής νομοθέτησης καθώς οι εντεταλμένες υπηρεσίες των Υπουργείων παρακάμπτονται αλλά και η νομοπαρασκευαστική διαδικασία ευτελίζεται σε “φασόν” νομοθετήματα, πολλές φορές υποβολιμαία από συμφέροντα.

»Σήμερα η εφημερίδα “Κυριακάτικη Δημοκρατία” αποκαλύπτει με δημόσια έγγραφα πώς τον Φεβρουάριο του 2024 με υπογραφή του κ. Σταϊκούρα ανατέθηκε στην εταιρεία όπου εργάζεται η σύζυγός του, η “εκτέλεση απαιτούμενων υπηρεσιών υποστήριξης και επίβλεψης έργων για την υποβοήθηση του γραφείου Υπουργού”!! Πέρα από το γεγονός ότι ιδιωτικές εταιρείες αποκτούν επιρροή στο νομοθετικό έργο και τις διαγωνιστικές διαδικασίες για κρίσιμα έργα υποδομών τίθεται σαφέστατα και ζήτημα ηθικής τάξης στο οποίο πρέπει να απαντήσει τόσο ο κ. Σταϊκούρας όσο και η κυβέρνηση συνολικά καθώς αυτή η πρακτική αυτή έχει κοστίσει στους Έλληνες πολίτες τα τελευταία 6 χρόνια εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Να ενημερώσει ο κ. Μητσοτάκης ποιες είναι οι εταιρείες παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών με τις οποίες έχει συνάψει συμβάσεις έργων του ελληνικό δημόσιο τα τελευταία 6 χρόνια και πόσο έχουν κοστίσει αυτές. Ποιες είναι οι εκθέσεις αξιολόγησης και τα αποτελέσματα από την ανάθεση των έργων στις εταιρείες αυτές; Οι λόγοι που ωθούν τα υπουργεία να υλοποιούν συμβόλαια υλοποίησης του κρίσιμου κυβερνητικού έργου με ιδιωτικές συμβουλευτικές εταιρείες είναι μόνο οι συγγενικές σχέσεις ή μοιράζονται και κάποιο ακόμα μυστικό που πρέπει να γνωρίζουν και οι Έλληνες πολίτες;».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx