ΣΥΡΙΖΑ: Να αντιδράσει η ΕΕ στην ταπείνωση από τον Χάφταρ

ΣΥΡΙΖΑ: Να αντιδράσει η ΕΕ στην ταπείνωση από τον Χάφταρ

Την «ανάγκη άμεσης αντίδρασης της ΕΕ στην ταπεινωτική κατάληξη της διπλωματικής αποστολής στη Λιβύη» στις 8 Ιουλίου, ζητούν με κοινή γραπτή ερώτηση τους προς την αντιπρόεδρο της Κομισιόν-Ύπατη Εκπρόσωπο για την Εξωτερική Πολιτική, Κάγια Κάλλας, οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Κωνσταντίνος Αρβανίτης, Νικόλας Φαραντούρης, Έλενα Κουντουρά και Νίκος Παππάς.

Πιο συγκεκριμένα, στην ερώτησή τους, σημειώνουν ότι «η κατάληξη της αποστολής με τη συμμετοχή Υπουργών από κράτη-μέλη, μεταξύ τους και την Ελλάδα, συνιστά διπλωματική ταπείνωση και διεθνή υποβάθμιση του κύρους της Ένωσης με ενδεχόμενες σοβαρές επιπτώσεις στην ενωσιακή εξωτερική πολιτική».

Όπως αναφέρουν, «η ευρωπαϊκή αποστολή χαρακτηρίστηκε από τη Βεγγάζη ‘ανεπιθύμητη’, ενώ η παρουσία της θεωρήθηκε ‘κατάφωρη παραβίαση’», σε μία ακραία προκλητική κίνηση εργαλειοποίησης του ευαίσθητου πεδίου του προσφυγικού/μεταναστευτικού, γύρω από το οποίο οι σχέσεις ΕΕ-Λιβύης παραμένουν τεταμένες κι επιβαρυμένες, λόγω των επιχειρήσεων δρώντων όπως η λεγόμενη «Λιβυκή Ακτοφυλακή».

Οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ρωτούν την Ύπατη Εκπρόσωπο για την Εξωτερική Πολιτική της ΕΕ:

1. Που αποδίδει την παταγώδη αποτυχία της αποστολής;

2. Εξετάζει την αναπροσαρμογή στάσης και τη συνακόλουθη λήψη μέτρων από πλευράς ΕΕ, όπως η αλλαγή του καθεστώτος χρηματοδοτήσεων και ενισχύσεων προς την Λιβύη;

3. Με ποιες συγκεκριμένες ενέργειες έχει προνοήσει προστατευτικά για το ενδεχόμενο τα κράτη-μέλη πρώτης υποδοχής να επιβαρυνθούν περαιτέρω στο προσφυγικό/μεταναστευτικό ζήτημα, ως αποτέλεσμα των διπλωματικών ενεργειών της ηγεσίας της ΕΕ, καθώς και της ανθρωπιστικής κρίσης που δύναται να προκύψει από τον εγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών σε αυτά τα κράτη-μέλη ως απόρροια και του νέου Συμφώνου Μετανάστευσης;

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx