ΣΥΡΙΖΑ: Ο Ιατρικός Σύλλογος τελικά υποστηρίζει τα επικίνδυνα μέτρα του υπουργείου Υγείας

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Ιατρικός Σύλλογος τελικά υποστηρίζει τα επικίνδυνα μέτρα του υπουργείου Υγείας

Ο ΣΥΡΙΖΑ στηλιτεύει τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο ότι προτίμησε το κομματικό συμφέρον της ΝΔ και στήριξε τις προσπάθειες του υπουργείου Υγείας να βρει σχεδόν με το ζόρι γιατρούς για τις άγονες γραμμές και άλλες περιοχές που έχουν υποστελεχωμένα κέντρα υγείας.

Υπενθυμίζεται ότι επειδή οι ιδιώτες γιατροί δεν ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Άδωνι Γεωργιάδη να εργασθούν με μπλοκάκι σε εφημερίες στα νοσοκομεία της περιοχής τους, ο υπουργός τους απείλησε ότι θα τους επιστρατεύσει ή ότι θα τους κόψει το δικαίωμα στη άυλη συνταγογράφηση.

Ο βουλευτής και τομέαρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Παναγιωτόπουλος, αναφέρει για τις εξελίξεις τα εξής: «Μετά τους εκβιασμούς, τις απειλές και το λαϊκισμό που δέχτηκε ο ΠΙΣ, τελικά αποφάσισε να υποστηρίξει τα επικίνδυνα και αντιεπιστημονικά μέτρα του Υπουργείου Υγείας. Το σημερινό δελτίο τύπου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου αποτελεί μνημείο υποκρισίας και πλάγιας κυβερνητικής υποστήριξης.

»Ξεκινάει στηλιτεύοντας την χρόνια κυβερνητική αβελτηρία, αναποτελεσματικότητα και εν τέλει αδιαφορία ως προς την επίλυση του διογκούμενου, όπως το ίδιο το δελτίο υπογραμμίζει, προβλήματος της υποστελέχωσης του ΕΣΥ, και δη των νοσοκομείων του, ενώ προσάπτει κοινωνικό αυτοματισμό και λαϊκισμό στην παρελκυστική τακτική της κυβέρνησης.

»Κατηγορεί την κυβέρνηση για αντιεπιστημονική προσέγγιση καθώς δεν διακρίνει μεταξύ νοσοκομειακής παροχής υπηρεσιών υγείας και άσκησης του ιατρικού λειτουργήματος σε συνθήκες ιδιωτικού ιατρείου. Όμως τελικά αποφάσισε να στηρίξει τα υποκριτικά, αντιεπιστημονικά και επικίνδυνα μέτρα κοινωνικού δαρβινισμού μιας εχθρικής προς το ΕΣΥ κυβέρνησης.

»Μιας κυβέρνησης, η οποία απείλησε, εκβίασε και τελικά περιέπαιξε το πανελλήνιο ιατρικό σώμα, χορηγώντας από το ταμείο του, δηλαδή από τις εισφορές όλων των ιατρικών συλλόγων της χώρας, 1.000 ευρώ για κάθε ελευθεροεπαγγελματία παθολόγο ιατρό ο οποίος θα δεχτεί να συμπληρώσει τις εφημερίες των περιφερειακών δημόσιων νοσοκομείων που όντας υποστελεχωμένα αδυνατούν να εκτελέσουν τις εφημερίες τους με ασφάλεια για τους επαγγελματίες υγείας και τους ασθενείς και εν γένει λήπτες υπηρεσιών υγείας.

»Ταυτόχρονα και με τη συνεργασία των επιστημονικών εταιρειών θα χορηγήσει τη δωρεάν συνδρομή για τρία πανελλήνια συνέδρια σε κάθε ιατρό που θα δεχτεί να εφημερεύσει.

»Είναι προφανές ότι ο ΠΙΣ με την απόφασή του αυτή δεν μπόρεσε να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων, αλλά υποχώρησε στις κομματικές ανάγκες της ΝΔ, προτιμώντας τελικά να εκβιαστεί από τον υπουργό Υγείας και τον πρωθυπουργό, παρά να υπηρετήσει το συμφέρον του ιατρικού κόσμου, της επιστήμης και του λειτουργήματος προς όφελος της κοινωνίας και του δημόσιου συμφέροντος.

»Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει καταθέσει σε αρκετά νομοσχέδια πλήρως τεκμηριωμένη και κοστολογημένη τροπολογία σχετικά με τα κίνητρα προσέλκυσης και παραμονής ιατρών στις δομές του ΕΣΥ που εδρεύουν σε άγονες και προβληματικές περιοχές. Μια τροπολογία μάλιστα η οποία ευθυγραμμίζεται με σχετική απόφαση του ΠΙΣ (α.π 422/9-2-2023).

»Μόνο με μόνιμες προσλήψεις και επικαιροποιημένα κίνητρα για τις άγονες και προβληματικές περιοχές της χώρας είναι δυνατόν να αντιμετωπιστεί η υποστελέχωση των δομών του ΕΣΥ, όχι με ημίμετρα, με εμβαλωματικές και πρόχειρες «λύσεις» και προφανώς όχι με «αγαθοεργίες» ή «δωρεές» του ΠΙΣ. Ούτε βέβαια με αντισυνταγματικές και παράνομε επιτάξεις ή εξαίρεση των ιδιωτών ιατρών από το Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης, που είχε απειλήσει ο υπουργός Υγείας».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι