ΣΥΡΙΖΑ: Θα επιδιώξουμε την κύρωση των πρωτοκόλλων συνεργασίας των Πρεσπών

ΣΥΡΙΖΑ: Θα επιδιώξουμε την κύρωση των πρωτοκόλλων συνεργασίας των Πρεσπών

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα πάρει πρωτοβουλίες για την κύρωση των πρωτοκόλλων συνεργασίας για τη Συμφωνία των Πρεσπών, προανήγγειλε η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Βούλα Κεχαγιά, μιλώντας στον Σκάι.

«Θα πάρουμε πρωτοβουλίες, μπορεί να είναι ως πρόταση η κύρωση των τριών πρωτοκόλλων και εκεί προκαλούμε την κυβέρνηση να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, το λέω με πολύ θετική χροιά αυτό, και να φέρει προς ψήφιση τα τρία πρωτόκολλα συνεργασίας για να ισχυροποιηθεί η Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία, μεταξύ άλλων, διασφαλίζει και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή. Στα Δυτικά Βαλκάνια ακόμη έχουμε αναταράξεις και η ύπαρξη των τριών πρωτοκόλλων, που αφορούν πολύ σημαντικά θέματα, είναι αναγκαία και ισχυροποιεί τη συμφωνία», είπε η κα Κεχαγιά.

Ρώτησε γιατί στα πέντε χρόνια διακυβέρνησης ΝΔ δεν έχουν κυρωθεί τα τρία πρωτόκολλα συνεργασίας, για να σχολιάσει ότι «φτάνουμε σήμερα σε σημείο να ακούμε τη νέα Πρόεδρο της Βόρειας Μακεδονίας να αμφισβητεί ευθέως τη Συμφωνία, την οποία, σημειωτέον, αμφισβήτησε ‘μέχρι κεραίας’ η τότε αντιπολίτευση της ΝΔ». Η κ. Κεχαγιά σχολίασε ότι άκουσε τον υπουργό Επικρατείας, Μάκη Βορίδη, να λέει ότι “πρέπει να τηρηθεί η Συμφωνία” αποφεύγοντας, ωστόσο, να πει το συνταγματικό όνομα της χώρας. «Τι λέει επ΄αυτού ο κ. Μητσοτάκης;», σχολίασε η κα Κεχαγιά.

Σχετικά με τις προσδοκίες από τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν, είπε: «Περιμένουμε να υπάρξει μια πρόοδος στον ελληνοτουρκικό διάλογο. Εμείς δεν λοιδορήσαμε την Διακήρυξη των Αθηνών, την χαιρετήσαμε. Παρακολουθούμε την πρόοδο του ελληνοτουρκικού διαλόγου. Η ίδια η κυβέρνηση χαμηλώνει τον πήχη των προσδοκιών σε σχέση με τη σημερινή συνάντηση. Δεν θέλω να γίνω μάντης κακών, αλλά πιστεύω ότι δεν πρέπει να περιμένουμε πολλά από αυτήν», είπε.

Εν συνεχεία διερωτήθη «γιατί, ενώ μέχρι πριν από μερικούς μήνες ο ίδιος ο πρωθυπουργός μιλούσε για το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, και τώρα αυτό έχει αποσυρθεί από την ατζέντα και από τη δημόσια συζήτηση. Δεν προσβλέπουμε πια σ’ αυτό;».

Εν κατακλείδι ευχήθηκε η συνάντηση να επαναβεβαιώσει το καλό κλίμα, λέγοντας «εμείς θέλουμε οι σχέσεις με τους γείτονές μας να είναι καλές και να μην υπάρχει κίνδυνος, μια επαπειλούμενη κατάσταση εμπόλεμης σύγκρουσης», σημειώνοντας επιπλέον ότι «δεν μπορεί οι ελληνοτουρκικές σχέσεις να είναι μια υπόθεση -πάρα πολύ σοβαρή- η οποία είναι αποσυνδεδεμένη από τις εξελίξεις στο Κυπριακό».

Για το χειρισμό της επίσκεψης Ράμα είπε ότι η κυβέρνηση αιφνιδιάστηκε και «ο κ. Ράμα αγνόησε επιδεικτικά την ελληνική κυβέρνηση. Αυτό είναι πάρα πολύ δυσάρεστο. Η κυβέρνηση της ΝΔ εργαλειοποίησε την υποψηφιότητα του Φρέντι Μπελέρη και δεν αντέδρασε στην επίσκεψη Ράμα. Όχι για να την εμποδίσει, αλίμονο, δεν ζητούμε παράλογα πράγματα. Ο κ. Ράμα ήρθε και απευθύνθηκε στους ομοεθνείς του, έδειξε, όμως, με τη συμπεριφορά του και με όλα όσα είπε χτες στο Γαλάτσι, ότι έχει μία έπαρση και μία στάση η οποία υποτιμά και την ελληνική κυβέρνηση και τους Έλληνες και φυσικά και την αξιωματική αντιπολίτευση για την οποία έκανε επισημάνσεις και παρεμβάσεις».

Η κα Κεχαγιά πρόσθεσε ότι ο Ράμα «παρενέβη στα πολιτικά πράγματα της χώρας όταν είπε ότι από τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ ερμηνεύεται το γιατί το κόμμα μας είναι στην αξιωματική αντιπολίτευση και η ΝΔ στην εξουσία. Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη δεν είπε κουβέντα γι’ αυτό. Του επέτρεψε να κάνει παρέμβαση στις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις της χώρας μας».

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι