Σίσι: Χάσαμε το 50% των εσόδων μας από το Σουέζ κι όμως πρέπει να συνεχίσουμε να πληρώνουμε

Σίσι: Χάσαμε το 50% των εσόδων μας από το Σουέζ κι όμως πρέπει να συνεχίσουμε να πληρώνουμε

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι είπε σήμερα, σε εκδήλωση πετρελαϊκών εταιρειών, ότι τα έσοδα από τη Διώρυγα του Σουέζ, μία από τις κυριότερες πηγές συναλλάγματος στη χώρα, «μειώθηκαν κατά 40-50%» από την αρχή του έτους.

Από τον Νοέμβριο, οι Χούτι στοχοθετούν πλοία που συνδέονται με το Ισραήλ ή τους συμμάχους του ως ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας που βομβαρδίζεται ανελέητα και αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολλοί πλοιοκτήτες να κατευθύνουν τα πλοία τους στο γύρο της Αφρικής επ’ αόριστον και να αναστείλουν τον διάπλου από την Ερυθρά Θάλασσα και τη Διώρυγα του Σουέζ, απ’ όπου διέρχεται συνήθως το 12-15% του παγκόσμιου θαλάσσιου εμπορίου.

«Βλέπετε τι συμβαίνει στα σύνορά μας με τη Γάζα, βλέπετε τι συμβαίνει στη Διώρυγα του Σουέζ που έφερνε στην Αίγυπτο σχεδόν 10 δισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο, αυτά μειώθηκαν κατά 40% έως 50% και η Αίγυπτος πρέπει να συνεχίσει να πληρώνει επιχειρήσεις και εταίρους», είπε στην ομιλία του ο Σίσι.

Το τεράστιο έργο, που εγκαινιάστηκε το 1869, απέφερε κατά το φορολογικό έτος 2022-2023 περίπου 8,6 δισεκατομμύρια δολάρια στην Αίγυπτο, ένα σημαντικότατο έσοδο σε μια χώρα όπου εισαγωγείς και ανταλλακτήρια συναλλάγματος δυσκολεύονται να βρουν δολάρια. Τα έσοδα από το Σουέζ και τα εμβάσματα μεταναστών προς τις οικογένειές τους είναι σημαντικότατα για την αιγυπτιακή οικονομία.

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου είπε προς τις πετρελαϊκές εταιρείας ότι το Κάιρο προσπαθεί επιμελώς να ανταποκριθεί στις οικονομικές υποχρεώσεις που έχει αναλάβει, παρότι αυτές απαιτούν ιδιαίτερα σημαντικούς οικονομικούς πόρους. Εξέφρασε την ετοιμότητά του να αναλάβει περαιτέρω δεσμεύσεις εάν προκύψουν πρόσθετες ευκαιρίες χρηματοδότησης. Νωρίτερα τον Ιανουάριο, ο πρόεδρος της Αρχής της Διώρυγας του Σουέζ, Osama Rabie, ανακοίνωσε ότι η κίνηση των πλοίων στη Διώρυγα του Σουέζ μειώθηκε κατά 30% σε σύγκριση με τον περσινό Ιανουάριο και έκτοτε η κατάσταση χειροτέρεψε ακόμα περισσότερο.

Ο αριθμός των πλοίων που διέρχονται από τη Διώρυγα του Σουέζ μειώθηκε στα 544 τις δύο πρώτες εβδομάδες του Ιανουαρίου, από 777 την ίδια περίοδο του 2023, είχε πει ο Rabie. Πρόσθεσε ότι τα έσοδα σε δολάρια από τη Διώρυγα του Σουέζ μειώθηκαν κατά 40% και τα φορτία συρρικνώθηκαν κατά 41% κατά την ίδια περίοδο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ και Ahram.org

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι