Σύσκεψη για πιθανή αύξηση των μεταναστευτικών ροών στη Ρόδο

Σύσκεψη για πιθανή αύξηση των μεταναστευτικών ροών στη Ρόδο

“Δεν θα ξαναζήσουμε τις ροές του 2015” είπε ο υπουργός Μετανάστευσης, αποδίδοντας τη μείωση των ροών στη συνεργασία με την Τουρκία

Σύσκεψη με θέμα το μεταναστευτικό, την αντιμετώπιση πιθανής νέας αύξησης των ροών, καθώς και την περαιτέρω θωράκιση της Ρόδου, πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Μετείχαν ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης, Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Ιωάννης Παππάς, ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Τάξης του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, Μάνος Λογοθέτης και ο βουλευτής Δωδεκανήσου της Ν.Δ. Μάνος Κόνσολας

Μετά τη σύσκεψη δόθηκε συνέντευξη Τύπου κατά τη διάρκεια της οποίας, ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, σημείωσε μεταξύ άλλων: «Από την πρώτη στιγμή, τα συναρμόδια Υπουργεία συνεργαστήκαμε με τους φορείς και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για να ενισχύσουμε τις δυνάμεις μας στην περιοχή. Γνωρίζουμε ότι υπάρχει ένα κύκλωμα διακινητών «VIP» που έρχεται από τα απέναντι παράλια, σε συνεργασία με διακινητές από τη δική μας πλευρά και αυτό είναι ένα σοβαρό πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε».

Ο κ. Παππάς πρόσθεσε πως: «Υπάρχει συμμετοχή ανθρώπων από το νησί μας, δυστυχώς και έχουμε μετανάστες οι οποίοι συνελήφθησαν σε νησιά όπως η Πάτμος, η Τήλος, η Κάρπαθος και η Σύμη. Μας ενημέρωσαν ότι είχαν βγει στη Ρόδο από τα απέναντι παράλια και τους δόθηκαν πλαστά έγγραφα και πλαστά εισιτήρια για να μεταφερθούν στην ηπειρωτική Ελλάδα και μετά στην Ευρώπη. Όλα αυτά δημιουργούν ένα τεράστιο και σοβαρό πρόβλημα. Το είδαμε και το αντιμετωπίζουμε».

Ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, σε άλλο σημείο της Συνέντευξης Τύπου, ενημέρωσε πως: «το τελευταίο διάστημα, έχουν συλληφθεί 76 διακινητές με διάφορα σκάφη και κάποια από αυτά βρίσκονται στο λιμάνι της Μαρίνας Μανδρακίου». Επιπλέον σημείωσε χαρακτηριστικά: «Η δική μας θέση είναι δεδομένη, ξεκάθαρη και απόλυτη. Υποχρέωσή μας είναι να φυλάμε τα σύνορα της χώρας μας και τα σύνορα της Ευρώπης».

Ο κ. Παππάς κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του στάθηκε στη συνεισφορά και τον ρόλο που επιτελεί το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή τόσο στην προστασία των θαλασσίων συνόρων της Ελλάδας όσο και στην προστασία της ανθρώπινης ζωής. «Από την πλευρά του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ενισχύσαμε τις δυνάμεις του Λιμενικού που επιχειρούν στην περιοχή, με σκάφη στην περιοχή της Ρόδου και της Σύμης, με δυνάμεις που έφτασαν από την Αθήνα, ειδικές δυνάμεις για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που υπήρχε και υπάρχει ακόμα».

Ο κ. Καιρίδης είπε «η χώρα δεν ζει και δεν πρόκειται να ζήσει προσφυγική κρίση ανάλογη με αυτή του 2015, διότι  υπάρχουν τώρα άλλες πολιτικές αλλά και υποδομές, ενώ υπάρχει συνεννόηση και με την γείτονα χώρα Τουρκία». Διαβεβαίωσε ότι η ελληνική πολιτεία θα είναι πάντα κοντά στους ακρίτες και «καταδίκασε τις κραυγές λαϊκισμού αλλά και τα κροκοδείλια δάκρυα, όσων επενδύουν πολιτικά στην εκμετάλλευση του προβλήματος, με στόχο να αντικρούσουν την πολιτική της κυβέρνησης». Ο ίδιος απέδωσε την πρόσφατη προβληματική εικόνα της Ρόδου, στο ότι οι διακινητές πλέον κατευθύνονται προς τα Δωδεκάνησα.

Ερωτηθείς για το αν εμμένει στις απόψεις περί μαύρης εργασίας των μεταναστών στο νησί κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου είπε ότι τιμά τον ξενοδοχειακό κλάδο της Ρόδου, ωστόσο τόνισε ότι οι επίμαχες δηλώσεις του βασίστηκαν σε όσα οι ίδιοι οι μετανάστες είπαν στις συνεντεύξεις που έδωσαν στην Αστυνομία κατά την διαδικασία της μεταγωγής τους, για το πότε ήρθαν στη Ρόδο, τι έκαναν και πού έμεναν.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι