Σύσκεψη και στο ελληνικό υπουργείο Ενέργειας για το μπλακάουτ στην Ιβηρική

Σύσκεψη και στο ελληνικό υπουργείο Ενέργειας για το μπλακάουτ στην Ιβηρική

Τα αίτια του δεν έχουν ακόμα ξεκαθαρίσει.

Σύσκεψη ενημερωτικού χαρακτήρα με αφορμή το μπλοκ άουτ στην Ιβηρική χερσόνησο, πραγματοποιήθηκε απόψε στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπό τον υπουργό Σταύρο Παπασταύρου με συμμετοχή εκπροσώπων των φορέων της αγοράς ρεύματος.

Κατά τις πληροφορίες επισημάνθηκε ότι το πρόβλημα δεν επηρέασε ευρύτερα την ευρωπαϊκή αγορά, καθώς τα ηλεκτρικά συστήματα Ισπανίας και Πορτογαλίας απομονώθηκαν με χειρισμούς που έγιναν άμεσα από τους Διαχειριστές. Έτσι κι αλλιώς η δυναμικότητα των υφιστάμενων διασυνδέσεων της Ισπανίας με τη Γαλλία είναι περιορισμένη.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι το περιστατικό που συνέβη σήμερα στην ιβηρική χερσόνησο δεν έχει καμία σχέση με τα μέτρα που λαμβάνονται στη χώρα μας για την διαχείριση της υπερπροσφοράς ρεύματος από ανανεώσιμες πηγές που παρατηρείται αυτήν την περίοδο σε συνδυασμό με τη μειωμένη ζήτηση λόγω των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών.

Στην περίπτωση της Ελλάδας οι συνθήκες αστάθειας που δημιουργούνται από το συνδυασμό υψηλής παραγωγής με χαμηλή ζήτηση είναι γνωστές εκ των προτέρων και αντιμετωπίζονται με περικοπές στην παραγωγή ΑΠΕ, οι οποίες θα συνεχιστούν και αυτήν την εβδομάδα ενόψει και της αργίας της Πρωτομαγιάς.

Είναι ενδεικτικό ότι η τιμή του ρεύματος στο ελληνικό Χρηματιστήριο για την αυριανή ημέρα σημειώνει νέα υποχώρηση στα 58,73 ευρώ ανά μεγαβατώρα με 7 ώρες σχεδόν μηδενικής τιμής, ενώ οι ΑΠΕ προβλέπεται να καλύψουν το 74 % του φορτίου.

Πηγή: ΑΠΕ:ΜΠΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx