Συσπειρώθηκαν αλλά δεν γλίτωσαν οι τέσσερις ορειβάτες από την χιονοστιβάδα
27/12/2025
Το γεγονός ότι οι τρεις ορειβάτες φίλοι και η δασκάλα, σύντροφος ενός εξ αυτών, βρέθηκαν θαμμένοι κάτω από χιονοστιβάδα σε πολύ μικρή απόσταση ο ένας από τον άλλον, δείχνει μάλλον ότι μόλις αντιλήφθηκαν τον κίνδυνο δεν προλάβαιναν να απομακρυνθούν και αποφάσισαν να συσπειρωθούν για να βοηθήσουν ο ένας τον άλλον.
Πρόκειται για έναν έμπειρο ορειβάτη, τον 55χρονο Θανάση Κ., από τα Λεχαινά Ηλείας, για τον 35χρονο Γιώργο Δ. που είχε νοικιάσει σπίτι στο χωριό Αθανάσιος Διάκος και πήγαινε πολύ συχνά στην περιοχή, έμπειρος κι αυτός αν και ήταν επαγγελματικά, τεχνικός ηλεκτρονικών υπολογιστών. Νεκρός και ο 33χρονος φίλος του Κωνσταντίνος Π. αλλά και η φίλη ενός εκ των τριών, μια 30χρονη δασκάλα από τα Τρίκαλα.
Σύμφωνα με τους κατοίκους της περιοχής, το σημείο όπου συνέβη η τραγωδία χαρακτηρίζεται από ένα έντονα επικίνδυνο ανάγλυφο, με απότομες διαβάσεις και κάθετες πλαγιές. Μάλιστα έμπειροι ορειβάτες τονίζουν ότι σε συνθήκες φρέσκου και ασταθούς χιονιού ακόμη και ένας ελάχιστος θόρυβος ή μια φωνή μπορεί να προκαλέσει εκτεταμένη χιονολίσθηση. Οι τέσσερις ορειβάτες βρέθηκαν κάτω από χιονοστιβάδα λίγο πριν την κορυφή του βουνού Κόρακας, στα Βαρδούσια Φωκίδας. Νωρίτερα είχαν εντοπιστεί ίχνη τα οποία χάνονταν απότομα, ένα στοιχείο που έπεισε τους διασώστες ότι μάλλον είχαν χαθεί και οι τέσσερις κάτω από χιονοστιβάδα -είχαν ήδη περάσει δύο ημέρες από την εξαφάνισή του. Η ομάδα είχε ξεκινήσει την ανάβαση υπό καλές καιρικές συνθήκες, ωστόσο, ο καιρός άλλαξε εξαιτίας υψομετρικών και μορφολογικών συνθηκών.





