Συστάσεις της Κομισιόν στην ελληνική κυβέρνηση για διαφθορά, δημοσιογραφία και για “επί τροχάδην” νομοσχέδια

Συστάσεις της Κομισιόν στην ελληνική κυβέρνηση για διαφθορά, δημοσιογραφία και για “επί τροχάδην” νομοσχέδια

Στη δημοσιότητα δόθηκε η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα. Σε αυτήν η Κομισιόν ζητεί βελτιώσεις σε τέσσερις τομείς, ενώ αναγνωρίζει πρόοδο μόνον σε έναν τομέα.

Η Κομισιόν ζητεί από την ελληνική κυβέρνηση «να συνεχιστούν οι προσπάθειες για τη δημιουργία μιας σταθερής και αξιόπιστης βάσης  σε υποθέσεις διαφθοράς, να σημειωθεί περαιτέρω πρόοδος στη διαδικασία νομοθέτησης με περισσότερο χρόνο στη διαβούλευση των νομοσχεδίων, να βελτιωθεί η προστασία των δημοσιογράφων, όχι μόνον για την σωματική τους ακεραιότητα, αλλά και τις σωρηδόν καταχρηστικές αγωγές κατά δημοσιογράφων για συκοφαντία και άλλα αδικήματα, και τέλος να ενισχυθούν οι προσπάθειες για τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και αξιολόγηση της ανάγκης τροποποίησής του ισχύοντος πλαισίου, προχωρώντας παράλληλα σε ένα δομημένο διάλογο με τις Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών.

Τέτοιου είδους οργανώσεις πολιτών από την Κομισιόν νοούνται  τα συνδικάτα των εργαζομένων, οι ενώσεις εργοδοτών, οι ΜΚΟ και άλλες.

Θετικά αξιολογεί η Κομισιόν την εφαρμογή από την ελληνική κυβέρνηση της σύστασής για «την αντιμετώπιση της ανάγκης εμπλοκής του δικαστικού σώματος στον διορισμό Προέδρου και Αντιπροέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, του Ανωτάτου Δικαστηρίου και του Ελεγκτικού Συνεδρίου, λαμβάνοντας υπόψη τα ευρωπαϊκά πρότυπα για τους διορισμούς δικαστών». Επισης αναφέρει ότι σε όλους τους τομείς, περιλαμβανομένων και αυτών στους οποίους “τραβάει το αυτί” της Ελλάδας, έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι