Συζητείται να μας γυρίσουν πίσω οι Γερμανοί 40.000 πρόσφυγες που δικαιούνται ασύλου
02/05/2025
«Είμαστε σε συνεχή διάλογο με την ελληνική κυβέρνηση» λέει εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών για τις επιστροφές προσφύγων και αποφεύγει να μπει σε λεπτομέρειες ή να προσδιορίσει χρονικά το πότε θα “επιστραφούν”, αλλά λέει ότι είναι περίπου 33.000 τα άτομα που έφθασαν στη Γερμανία πέρσι και φέτος από Ελλάδα και δεν ξέρει πόσοι ακόμη θα προστεθούν μέχρι το καλοκαίρι.
Μετά την πρόσφατη απόφαση του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου της Λειψίας «περί κατάλληλων και αποδεκτών συνθηκών διαβίωσης εντός και εκτός προσφυγικών δομών στην Ελλάδα», άνοιξε ο δρόμος για επιστροφές προσφύγων στη χώρα μας -προσφύγων που είναι ήδη αναγνωρισμένο ότι δικαιούνται ασύλου στην χώρα πρώτης υποδοχής (εν προκειμένω στη δική μας) και οι οποίοι μεταβαίνουν στη Γερμανία ζητώντας και εκεί εκ νέου άσυλο.
Ο Έλληνας υπουργός Μετανάστευσης, Μάκης Βορίδης επιμένει στην αρχή της ίσης κατανομής και της αλληλεγγύης στην ΕΕ, ενώ τόνισε ότι η Ελλάδα δεν θα είναι πολύ φιλική ως προς πιθανές επιστροφές προσφύγων. Η Deutsche Welle έθεσε το ερώτημα προς το γερμανικό υπ. Εσωτερικών. Ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπ. Εσωτερικών απαντησε ότι «η ομοσπονδιακή κυβέρνηση χαιρετίζει την απόφαση του Ομοσπονδιακού Διοικητικού Δικαστηρίου, που έκρινε ότι άνδρες ανύπαντροι που μπορούν να εργαστούν και δεν ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες, δεν απειλούνται με εξευτελιστικές ή απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης στην Ελλάδα. Συνεπώς, οι αιτήσεις ασύλου αυτής της ομάδας ατόμων, μπορούν να απορριφθούν από τη Γερμανία ως απαράδεκτες σύμφωνα με το άρθρο 29§1.2 του Δικαίου περί Ασύλου σε συνάρτηση με το ισχύον ευρωπαϊκό δίκαιο».
Όπως προσθέτει ο εκπρόσωπος: «Από τη στιγμή που το Ομοσπονδιακό Διοικητικό Δικαστήριο έχει διευκρινίσει επί της ουσίας τις συνθήκες που επικρατούν στη χώρα προορισμού για τις απελάσεις, δηλαδή την Ελλάδα, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Μετανάστευσης και Προσφύγων θα στηρίξει τη λήψη αποφάσεων σχετικά με την εν λόγω ομάδα ατόμων σε αυτή τη δικαστική απόφαση. Η απόφαση επί της αίτησης ασύλου λαμβάνεται από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Μετανάστευσης και Προσφύγων, αλλά τα ομόσπονδα κρατίδια είναι υπεύθυνα για την εφαρμογή του δικαίου που ρυθμίζει τους όρους παραμονής στη Γερμανία. Συνεπώς, αυτά είναι αρμόδια και για τη διενέργεια των επιστροφών». Ως προς τη διάρκεια μιας τέτοιας διαδικασίας το γερμανικό υπουργείο απαντά ότι ακόμη δεν είναι σε θέση να την προσδιορίσει χρονικά.
Πόσες αιτήσεις ασύλου κατατέθηκαν στη Γερμανία το 2024 και πόσες στους πρώτους μήνες του 2025 ως απόρροια της δευτερογενούς μετανάστευσης από την Ελλάδα;
«Το 2024, 26.540 άτομα υπέβαλαν αίτηση ασύλου στη Γερμανία. Πρόκειται για άτομα που έχουν ήδη αναγνωριστεί στην Ελλάδα ως πρόσφυγες και δικαιούνται προστασία. Για το 2025, μέχρι τις 31 Μαρτίου, έχουν υποβληθεί 7.470 αιτήσεις ασύλου από άτομα που έχουν ήδη αναγνωριστεί ως δικαιούχοι προστασίας στην Ελλάδα. Δεν είμαστε σε θέση να προβλέψουμε πώς θα εξελιχθούν αυτά τα στοιχεία κατά τη διάρκεια του έτους» αναφέρει ο εκπρόσωπος στην DW.