Σκληρή αντιπαράθεση στη Μεσόγειο βλέπουν οι Times

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Τα κοιτάσματα φυσικού αερίου πυροδοτούν παλαιές έχθρες μεταξύ Τουρκίας, Κύπρου και Ελλάδας, γράφουν οι «Times» του Λονδίνου.

Κάποτε υπήρχε η ελπίδα ότι τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στο νησί της Αφροδίτης θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην επαναφορά της ειρήνης στο διαιρεμένο νησί. Ωστόσο, μετά την κατάρρευση των τελευταίων ειρηνευτικών συνομιλιών προ διετίας και σε συνδυασμό με την ολοένα πιο εχθρική ρητορική του Ερντογάν, το κοίτασμα έχει μετατραπεί σε αίτιο νέων διενέξεων. Τα αποθέματα φυσικού αερίου εμπίπτουν στα θαλάσσια όρια της κυπριακής ζώνης ΑΟΖ η οποία ορίστηκε και αναγνωρίστηκε διεθνώς το 2003. Η Λευκωσία από τότε διεξήγαγε έρευνες και συνεργάστηκε με ιδιωτικές εταιρείες που είναι έτοιμες να ξεκινήσουν γεωτρήσεις.

Ωστόσο, η Τουρκία ισχυρίζεται ότι τα δικά της όρια αλληλοεπικαλύπτονται με την ΑΟΖ της Κύπρου και συμπεριλαμβάνουν κάποια μέρη αυτών. Οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. υποστηρίζουν την Κύπρο και προειδοποίησαν τον Ερντογάν να αποχωρήσει.

Οι ευρωπαϊκές κυρώσεις επί του θέματος θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν τη μείωση της προενταξιακής χρηματοδότησης της Τουρκίας από την ΕΕ, η οποία ανέρχεται σε περίπου 890 εκατ. ευρώ ετησίως. Οι παλαιότεροι πολιτικοί θεωρούν πως η κρίση εισέρχεται σε επικίνδυνη φάση.

Η Βρετανία, που μαζί με την Τουρκία και την Ελλάδα δρουν ως εγγυήτριες δυνάμεις για την Κύπρο, συνήθως διαμεσολαβεί. Ωστόσο, καθώς οι Βρετανοί διπλωμάτες ασχολούνται με το Brexit, το Λονδίνο έχει απομακρυνθεί από το κυπριακό πρόβλημα. Τον Μάρτιο, η Τερέζα Μέι είχε δηλώσει πως ήθελε να τερματίσει το ρόλο του Η.Β. ως εγγυήτριας δύναμης, σημειώνουν οι «Times».

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι