Σκόπια: Η “μακεδονική” γλώσσα και το βουλγαρικό βέτο, προκάλεσαν πρόταση δυσπιστίας

Σκόπια: Η “μακεδονική” γλώσσα και το βουλγαρικό βέτο, προκάλεσαν πρόταση δυσπιστίας

Η αξιωματική αντιπολίτευση και συγκεκριμένα το κόμμα VMRO-DPMNE υπέβαλε σήμερα  πρόταση δυσπιστίας κατά του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και αρμοδίου για τα Ευρωπαϊκά Θέματα, Νίκολα Ντιμιτρόφ, λόγω των χειρισμών στο πρόβλημα των Σκοπίων με τη Βουλγαρία.

Η αντιπολίτευση ζητεί να αποχωρήσει ο Νίκολα Ντιμιτρόφ από την κυβέρνηση, «επειδή αρνήθηκε να παρουσιαστεί ενώπιον της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων για να εξηγήσει ποια είναι η στρατηγική της κυβέρνησης στη διαμάχη της χώρας με τη Βουλγαρία». Υπενθυμιζεται ότι η Βουλγαρία έθεσε βέτο στην είσοδο της γείτονός της στην ΕΕ «επειδή η λεγόμενη μακεδονική γλώσσα είναι βουλγαρική διάλεκτος και στα σχολικά βιβλία υπάρχουν ανακρίβειες για το ιστορικό παρελθόν της περιοχής».

Η αντιπολίτευση υποστηρίζει επίσης ότι ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ έπρεπε να είχε αποπέμψει ο ίδιος τον Νίκολα Ντιμιτρόφ, αλλά και ότι ο ίδιος ο Ντιμιτρόφ θα έπρεπε να είχε παραιτηθεί. εάν είχε την αίσθηση ευθύνης. Με την πρόταση δυσπιστίας, η αντιπολίτευση επιδιώκει “να αποφευχθούν περαιτέρω επιβλαβείς αποφάσεις για τη χώρα που θα μπορούσαν να ληφθούν από τον Ντιμιτρόφ”.

Δεδομένου ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός έχει την ισχνή έστω, πάντως πλειοψηφία στη Βουλή (62 βουλευτές, σε σύνολο 120), η πρόταση δυσπιστίας που υπέβαλε το VMRO-DPMNE κατά του Νίκολα Ντιμιτρόφ δεν αναμένεται να περάσει.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι