Σκοτώθηκε ο αντιπρόεδρος του Μαλάουι

Σκοτώθηκε ο αντιπρόεδρος του Μαλάουι

Ο αντιπρόεδρος του Μαλάουι Σάουλος Κλάους Τσιλίμα και άλλα εννέα άτομα που επέβαιναν σε στρατιωτικό αεροπλάνο σκοτώθηκαν χθες κατά την συντριβή του αεροσκάφους, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της χώρας Λάζαρους Τσακουέρα.

Το αεροσκάφος στο οποίο επέβαινε ο Τσιλίμα, 51 ετών, αναχώρησε από την πρωτεύουσα Λιλόνγκουε στις 09:17 τοπική ώρα (10:17 ώρα Ελλάδας) της Δευτέρας, αλλά δεν μπόρεσε να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο Μζούζου όπως προέβλεπε το πρόγραμμα στις 10:02 λόγω κακής ορατότητας. Έλαβε εντολή να επιστρέψει στην πρωτεύουσα, αλλά χάθηκε από τα ραντάρ και οι αερολιμενικές αρχές δεν μπόρεσαν να έρθουν σε επαφή μαζί του.

«Με μεγάλη μου λύπη σας ενημερώνω για μια τρομερή τραγωδία. Η ομάδα έρευνας και διάσωσης εντόπισε το αεροσκάφος κοντά σε έναν λόφο… το βρήκαν πλήρως κατεστραμμένο χωρίς επιζώντες», ανακοίνωσε ο Τσακουέρα. Ο Τσακουέρα είπε στο διάγγελμα πως το σημείο της συντριβής του αεροσκάφους ήταν σε ένα ορεινό τμήμα του δάσους Τσικανγκάουα.

Ο θανών θεωρείτο πιθανός υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές της επόμενης χρονιάς, αν και είχε συλληφθεί το 2022 με κατηγορίες για διαφθορά. Ωστόσο, δικαστήριο του Μαλάουι απέσυρε τις κατηγορίες εις βάρος του τον περασμένο μήνα αφού ο επικεφαλής της εισαγγελίας αποφάσισε να μπει η έρευνα στο αρχείο. Ο Τσιλίμα αρνήθηκε ότι έκανε οτιδήποτε επιλήψιμο.

Η χώρα, με 21 εκατ. κατοίκους, επιβιώνει κυρίως με τη βοήθεια ξένων κρατών. Το 2020 έγιναν προεδρικές εκλογές δις, διότι στις πρώτες καταγγέλθηκε νοθεία. Στις δεύτερες εξελέγη ο Τσακουέρα που μέχρι τότε ηγείτο της αντιπολίτευσης.  Πρώην βρετανικό προτεκτοράτο το Μαλάουι, διέρρηξε τις σχέσεις του με τη Βρετανία το 2012 επειδή οι Βρετανοί “έκαναν παρατηρήσεις” στην τότε κυβέρνηση. Το Μαλάουι διατηρεί σχέσεις με πολλά δυτικά κράτη, αλλά έχει κάνει και μεγάλο άνοιγμα στην Κίνα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι