Σόφια: Συνελήφθη Βούλγαρος για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας

Σόφια: Συνελήφθη Βούλγαρος για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας

Βούλγαρος δημόσιος υπάλληλος, εργαζόμενος στη μονάδα καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος αλλά με πρόσβαση και στην επιβολή κυρώσεων, συνελήφθη σήμερα ως ύποπτος για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών της Βουλγαρίας.

“Ένας εργαζόμενος της Γενικής Διεύθυνσης Καταπολέμησης του Οργανωμένου Εγκλήματος συνελήφθη ως ύποπτος για κατασκοπεία υπέρ ενός ξένου κράτους, στην προκειμένη περίπτωση της Ρωσίας. Ο ύποπτος βρισκόταν υπό παρακολούθηση επί μήνες”, δήλωσε ο Ζιβκο Κότσεφ, εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας, αρνούμενος να δώσει περισσότερες πληροφορίες, καθώς όπως είπε «η επιχείρηση των βουλγαρικών αρχών βρίσκεται σε εξέλιξη».

Σύμφωνα με τη δημόσια τηλεόραση BNT, ο Βούλγαρος κατηγορείται ότι παρέδιδε διαβαθμισμένες πληροφορίες σε έναν Ρώσο πρώην διπλωμάτη που ζούσε στη Βουλγαρία και ο οποίος πρόσφατα απελάθηκε.

Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, ο ύποπτος είχε πρόσβαση σε υλικό από διεθνείς έρευνες σχετικά με το πώς παρακάμπτονται οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας μέσω εταιρειών που χρηματοδοτούνταν με ρωσικά κεφάλαια στη Βουλγαρία. Η Βουλγαρία, μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, βρίσκεται ιστορικά και πολιτιστικά κοντά στη Μόσχα, αλλά μετά τον Οκτώβριο του 2019, μια σειρά από σκάνδαλα κατασκοπείας έχουν πυροδοτήσει εντάσεις, οι οποίες αυξήθηκαν μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. Δεκάδες Ρώσοι διπλωμάτες και άλλοι Ρώσοι αξιωματούχοι που είναι ύποπτοι για κατασκοπεία έχουν απελαθεί από τη Βουλγαρία.

Τον Σεπτέμβριο του 2023, η Σόφια χαρακτήρισε ανεπιθύμητα πρόσωπα τον επικεφαλής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στη Σόφια και δύο Λευκορώσους ιερείς , κατηγορώντας τους ότι εξυπηρετούν τα γεωπολιτικά συμφέροντα της Μόσχας. Επίσης, πέντε Βούλγαροι θα δικαστούν τον Οκτώβριο στο Λονδίνο για συνωμοσία για τη συλλογή πληροφοριών προς όφελος της Ρωσίας, κατά την περίοδο από τον Αύγουστο του 2020 έως τον Φεβρουάριο του 2023.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι