SOS Πορτογαλίας προς Γερμανία για τον ιό

Πέθαναν δύο μη εμβολιασμένοι γιατροί

Η Γερμανία εξετάζει αίτημα της Πορτογαλίας να συνδράμει στην παράδοση προμηθειών και στη νοσηλεία ασθενών, καθώς τα νοσοκομεία της χώρας έχουν γονατίσει μετά από μια ραγδαία εξάπλωση του ιού είτε λόγω χαλάρωσης την Πρωτοχρονιά είτε λόγω νέας μετάλλαξης -δεν είναι βέβαιο τι φταίει.

Εν τω μεταξύ η μεν Πορτογαλία φοβάται τη βρετανική μετάλλαξη και απαγόρευσε τις πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, η δε Βρετανία φοβάται τη βραζιλιάνικη μετάλλαξη και απαγόρευσε τις πτήσεις από την Πορτογαλία.

Τα νοσοκομεία της Πορτογαλίας ήδη αφιερώνουν τα δύο τρίτα των κλινών των ΜΕΘ της χώρας για ασθενείς με COVID-19 και τα στρατιωτικά νοσοκομεία έχουν μετατρέψει τα κυλικεία τους σε θαλάμους για νοσηλεία, γεγονός που έχει συνέπειες και για ασθενείς με άλλα νοσήματα. Μέχρι τις 25 Δεκεμβρίου ειχαν 1.500 κρουσματα ημερησίως και τώρα έχουν 13.000.  Οι θάνατοι το Νοέμβριο ήταν 80 την ημέρα και έφτασαν τώρα του 250 -η χώρα έχει πληθυσμό 10 εκατ. Η γειτονική Ισπανία αντιμετωπίζει ανάλογο πρόβλημα με τις ΜΕΘ της, καθώς έχει 42.000 κρούσματα την ημέρα και 400-500 θανάτους επίσης την ημέρα -ο πληθυσμός είναι  47 εκατ.

Τα νοσοκομεία στην Πορτογαλία που έχουν κατακλυστεί από ασθενείς με COVID-19 δυσκολεύονται πλέον να καλύψουν τις ανάγκες των ασθενών σε παροχή ιατρικού οξυγόνου. Όπως δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μιγκέλ Γκιμάρες το σύστημα κατέρρευσε έπειτα από την μερική κατάρρευση του συστήματος παροχής ιατρικού οξυγόνου στο δίκτυο ενός μεγάλου νοσοκομείου εξαιτίας της υπερβολικής χρήσης.

Συνολικά 53 ασθενείς χρειάστηκε να μεταφερθούν χθες, Τρίτη, το βράδυ από το Νοσοκομείο της Λισαβόνας Fernando Fonseca σε άλλο νοσοκομείο, ώστε να μην καταρρεύσει πλήρως το σύστημα παροχής οξυγόνου του. «Το πρόβλημα δεν είναι η έλλειψη οξυγόνου, αλλά το γεγονός ότι οι δεξαμενές δεν μπορούν να παράσχουν το ιατρικό οξυγόνο με την απαιτούμενη πίεση για τόσο πολλούς ασθενείς ταυτόχρονα», δήλωσε ο Γκιμάρες στον ραδιοφωνικό σταθμό Observador.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι