Σουηδικό ενδιαφέρον για την τουρκική αμυντική βιομηχανία

Σουηδικό ενδιαφέρον για την τουρκική αμυντική βιομηχανία

Σουηδική στρατιωτική αντιπροσωπεία επισκέφθηκε το εργοστάσιο πυρομαχικών Gazi της τουρκικής εταιρείας MKE A.Ş. (Makina ve Kimya Endüstrisi) για να επιθεωρήσει τις δυνατότητες παραγωγής φυσιγγίων του εργοστασίου.

Η ανακοίνωση αναφέρει: “Ο Αρχηγός Άμυνας της Σουηδίας, στρατηγός Michael Claesson, και η αντιπροσωπεία του επισκέφθηκαν το εργοστάσιο πυρομαχικών Gazi για να επιθεωρήσουν τις δυνατότητες παραγωγής φυσιγγίων στο πλαίσιο πιθανών ευκαιριών συνεργασίας.”

Η επίσκεψη πραγματοποιείται σε μια περίοδο που οι σχέσεις Τουρκίας-Σουηδίας έχουν αναθερμανθεί, μετά από μια μακρά περίοδο ψύχρανσης. Η τουρκική κυβέρνηση, έπειτα από διαπραγματεύσεις, ενέκρινε την ένταξη της Σουηδίας, ανοίγοντας τον δρόμο για πιο στενή συνεργασία στον αμυντικό τομέα. Η επίσκεψη αποτελεί μία από τις πρώτες έμπρακτες κινήσεις προς αυτήν την κατεύθυνση.

Η παρουσία του Αρχηγού Άμυνας της Σουηδίας, στρατηγού Michael Claesson, και της αντιπροσωπείας του στο εργοστάσιο της MKE A.Ş., δείχνει το έντονο ενδιαφέρον της Σουηδίας για την τουρκική αμυντική βιομηχανία. Το εργοστάσιο Gazi αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες εγκαταστάσεις παραγωγής πυρομαχικών στην Τουρκία, περιλαμβάνοντας:

  • Εργοστάσιο Εκρηκτικών & Προωθητικών Υλών
  • Εργοστάσιο Μηχανημάτων & Αντιασφυξιογόνων Μασκών (MAKSAM)
  • Εργοστάσιο Πυροτεχνημάτων
  • Εργοστάσιο Ανακύκλωσης Μετάλλων
  • Εργοστάσιο Πυρομαχικών Μικρού Διαμετρήματος

Η επίσκεψη εκτιμάται ότι αποτελεί ένδειξη ενδιαφέροντος για μελλοντικές συμφωνίες αγοράς τουρκικών πυρομαχικών ή μεταφορά τεχνογνωσίας στον σουηδικό αμυντικό τομέα.

Η Τουρκία, παρά τις κυρώσεις και τις εντάσεις με τη Δύση, έχει καταφέρει να ενισχύσει σημαντικά την αμυντική της βιομηχανία. Ιδιαίτερα η MKE A.Ş. είναι μια από τις πιο εδραιωμένες εταιρείες στον χώρο των πυρομαχικών και των όπλων, παρέχοντας εξοπλισμό στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις αλλά και σε ξένες χώρες. Η επίσκεψη, επίσης, σηματοδοτεί τη διάθεση της Άγκυρας για ενίσχυση των αμυντικών της σχέσεων με χώρες που μέχρι πρόσφατα υπήρχαν εντάσεις.

Μένει να φανεί αν θα οδηγήσει σε συμφωνίες εξαγωγών ή αν αποτελεί ένα βήμα εξομάλυνσης των διμερών σχέσεων στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx