Σοβαρές διαταραχές πήξης από εμβόλιο; Αποσύρεται παρτίδα της AstraZeneca (upd)

Πρωτοβουλία της περιφέρειας Αττικής για Δίκτυο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Ανησυχία έχει προκληθεί σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες μετά από ενδείξεις για «προβληματική πατρίδα εμβολίων» της AstraZeneca. Η παρτίδα αυτή αφορά σε 17 χώρες, μεταξύ των οποίων και την Ελλάδα.

Εικάζεται, αλλά χωρίς βεβαιότητα, ότι κάποιο πρόβλημα στη συγκεκριμένη παρτίδα ευθύνεται για σοβαρές αιματολογικές διαταραχές σε δυο νοσοκόμες που εμβολιάσθηκαν στη Αυστρία, εκ των οποίων η μια, 49 ετών, πέθανε από οξεία σοβαρή διαταραχή στην πήξη του αίματος. Η άλλη νοσηλεύτρια, 32 ετών, έπαθε πνευμονική εμβολή από θρόμβο, αλλά έζησε. Επειδή στις κλινικές έρευνες δεν ειχε παρατηρηθεί η συγκεκριμένη παρενέργεια, το πρόβλημα που ανέκυψε είτε οφείλεται σε κάποιο έκδοχο της συγκεκριμένης παρτίδας είτε είναι ανεξάρτητο του εμβολιασμού –το δεύτερο όμως δεν θεωρείται τόσο πιθανό καθώς είναι δύσκολο να αποδοθεί σε σύμπτωση η εκδήλωσε πηκτικών διαταραχών σε δύο γυναίκες σε διάστημα λίγων ημερών.

Τα εμβόλια από την παρτίδα ABV5300 έχουν διανεμηθεί σε 17 χώρες μέλη της ΕΕ. Μέχρι στιγμής το Λουξεμβούργο, η Εσθονία, η Ελλάδα, η Αυστρία και η Λιθουανία πάγωσαν προληπτικά την χρήση της συγκεκριμένης παρτίδας σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων της Λιθουανίας.

Ο ΕΟΦ πάντως ανακοινωσε ότι δεν αποσύρθηκε η παρτίδα στην Ελλάδα και μάλιστα εξέδωσε ανακοίνωση ότι δεν συσχετίζεται το εμβόλιο με τους θρόμβους των νοσηλευτριών: «Αναφορικά με δημοσιεύματα που αναφέρονται σε απόσυρση παρτίδας του εμβολίου της ετ. AstraZeneca στην Ελλάδα, ο ΕΟΦ ενημερώνει ότι δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, η παραγωγός εταιρεία, καθώς και ο Αυστριακός Οργανισμός Φαρμάκων, δεν σχετίζουν τη συγκεκριμένη παρτίδα και τον εμβολιασμό με ανεπιθύμητες ενέργειες που καταγράφηκαν στην Αυστρία».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι