Σοβιετικό διαστημικό σκάφος μισού τόνου θα πέσει ανεξέλεγκτα στη Γη
07/05/2025
Μέσα στις επόμενες ημέρες, ένα διαστημικό σκάφος μισού τόνου από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης αναμένεται να πέσει ανεξέλεγκτα στη Γη. Το όχημα, με την ονομασία Kosmos 482, εκτοξεύθηκε το 1972 και επρόκειτο να κατευθυνθεί προς την Αφροδίτη, όμως λόγω τεχνικού προβλήματος παρέμεινε σε τροχιά γύρω από τη Γη. Η ακριβής ημερομηνία πτώσης του παραμένει άγνωστη, ωστόσο επιστήμονες εκτιμούν ότι αυτό θα συμβεί τις πρώτες ημέρες του Μαΐου.
Μιλώντας στο BBC Russian, ειδικός δήλωσε πως υπάρχει κίνδυνος το σκάφος να πέσει σε κατοικημένες περιοχές. Μεταξύ των περιοχών που ενδέχεται να επηρεαστούν συγκαταλέγονται η Μέση Ανατολή, η Κεντρική Ασία, η Νοτιοανατολική Ευρώπη και η Τουρκία.
Το Kosmos 482 εκτοξεύθηκε από το Κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ στις 31 Μαρτίου 1972, ως μέρος του διαστημικού προγράμματος Venera 8, και ήταν ένα από τα δύο πανομοιότυπα σκάφη της αποστολής. Τέτοια διπλά σκάφη χρησιμοποιούνταν συχνά για να αυξηθεί η πιθανότητα επιτυχίας σε διαπλανητικές αποστολές. Χρησιμοποιήθηκαν ρουκέτες τύπου Molniya-M, της ίδιας οικογένειας με εκείνες των επανδρωμένων αποστολών Soyuz.
Το Venera 8 εκτοξεύθηκε λίγες ημέρες νωρίτερα και πέτυχε την αποστολή του. Ωστόσο, το εφεδρικό Kosmos 482 απέτυχε να ξεφύγει από τη γήινη τροχιά εξαιτίας βλάβης στον πύραυλό του.
Υπερανθεκτικό μοντέλο προσγείωσης
Η πτώση διαστημικών αντικειμένων δεν προκαλεί πάντα ανησυχία, ιδίως αν καούν κατά την είσοδο στην ατμόσφαιρα ή αν η διαδικασία είναι ελεγχόμενη – όπως συνέβη με τον διαστημικό σταθμό Mir, που οδηγήθηκε σκόπιμα στον Ειρηνικό Ωκεανό.
Όμως, στην περίπτωση του Kosmos 482, η πτώση δεν θα είναι ελεγχόμενη. Επιπλέον, λόγω του ότι το σκάφος ήταν σχεδιασμένο για τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες και την πυκνή ατμόσφαιρα της Αφροδίτης, είναι πιθανό να μην καταστραφεί πλήρως στην είσοδο στην ατμόσφαιρα της Γης.
Όπως εξηγεί ο ειδικός Georgi Trishkin, «το μοντέλο προσγείωσης σχεδιάστηκε για είσοδο στην ατμόσφαιρα της Αφροδίτης, οπότε η θερμική του ασπίδα και η κλειστή κάψουλα πιθανότατα θα επιβιώσουν. Ωστόσο, είναι απίθανο να παραμείνει πλήρως άθικτο, αφού υπάρχουν ενδείξεις πως το αλεξίπτωτο έχει αποδεσμευθεί εδώ και καιρό, κάτι που δείχνει φθορά της κατασκευής».
Πού θα πέσει;
Ο Trishkin αναφέρει ότι οι τροχιακοί υπολογισμοί δείχνουν αυξημένη πιθανότητα πτώσης σε χερσαίες περιοχές, με ιδιαίτερο κίνδυνο για κατοικημένες περιοχές στην Αίγυπτο, τη Συρία, την Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν.
«Αν το σκάφος επιβιώσει της εισόδου στην ατμόσφαιρα και πέσει με την ταχύτητα που υπολογίζουμε –περίπου 242 χλμ/ώρα–, τότε η ενέργεια της πρόσκρουσης θα αντιστοιχεί σε έκρηξη 1,1 με 1,2 μεγατζάουλ, δηλαδή όσο λίγες εκατοντάδες γραμμάρια TNT».
Σύμφωνα με διάφορες προβλέψεις, το Kosmos 482 αναμένεται να πέσει στη Γη μεταξύ 8 και 14 Μαΐου.