Σουδάν: Ο ΟΗΕ εκκενώνει προσωπικό του

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών ανακοίνωσε ότι απομακρύνει «προσωρινά» το μη απολύτως απαραίτητο προσωπικό του από το Σουδάν, καθώς ο απολογισμός των θυμάτων του κύματος καταστολής των κινήματος διαμαρτυρίας από τον στρατό έχει φθάσει τους τουλάχιστον 108 νεκρούς, κατά πληροφορίες οργανώσεων προσκείμενων στους διαδηλωτές.

«Μετακινούμε προσωρινά το προσωπικό του ΟΗΕ που δεν είναι απολύτως απαραίτητο για τα προγράμματά μας», ωστόσο «όλες οι επιχειρησιακές δραστηριότητες του ΟΗΕ συνεχίζονται στο Σουδάν», διαβεβαίωσε η Έρι Κανέκο, εκπρόσωπος του οργανισμού.

Η Κανέκο απέφυγε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες, ειδικότερα για πόσα στελέχη του προσωπικού του Οργανισμού πρόκειται ή το πού θα μετακινηθούν. Τα προγράμματα αρωγής του ΟΗΕ στο Σουδάν συντονίζονται από το Χαρτούμ. Ο Οργανισμός έχει αναπτύξει επίσης μια ειρηνευτική αποστολή 7.200 στρατιωτικών και αστυνομικών στο Νταρφούρ, σε συνεργασία με την Αφρικανική Ένωση.

Άλλος ένας εκπρόσωπος του ΟΗΕ, ο Φαρχάν Χακ, δήλωσε ότι η απόφαση αυτή ελήφθη για λόγους «ασφαλείας», αποφεύγοντας επίσης να διευκρινίσει για πόσα μέλη του προσωπικού του Οργανισμού πρόκειται, περιοριζόμενος να επιβεβαιώσει πως πρόκειται αποκλειστικά και μόνο για πολιτικό προσωπικό. Στο Σουδάν, όπου η παρουσία του ΟΗΕ είναι ευρεία, υπηρετούν υπάλληλοι 27 υπηρεσιών του.

Οργανώσεις του κινήματος διαμαρτυρίας στο Σουδάν απέρριψαν χθες Τετάρτη την προσφορά να επαναληφθεί ο διάλογος που έκαναν οι στρατηγοί οι οποίοι κατέλαβαν την εξουσία με το στρατιωτικό πραξικόπημα της 11ης Απριλίου, ανατρέποντας τον αυταρχικό πρώην πρόεδρο Όμαρ Ελ Μπασίρ μετά τις πολύμηνες μαζικές κινητοποιήσεις εναντίον του καθεστώτος του.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι