Στα 101 του χρόνια ο πατέρας της Βίκυς Λέανδρος στρέφεται εναντίον της

Στα 101 του χρόνια ο πατέρας της Βίκυς Λέανδρος στρέφεται εναντίον της

Με εξώδικη δήλωση, ο Λεό Λέανδρος απαγορεύει στην κόρη του, Βίκυ Λέανδρος, να ερμηνεύσει τραγούδια του, στη συναυλία της, με τίτλο «Η ζωή είναι ωραία», που θα πραγματοποιηθεί στο Ηρώδειο στις 6 Σεπτεμβρίου.

Η διάσημη ερμηνεύτρια, που είναι πλέον 75 ετών, διοργανώνει αυτή την εκδήλωση ως μέρος της αποχαιρετιστήριας περιοδείας της, υποσχόμενη να προσφέρει στο ελληνικό κοινό μια μοναδική βραδιά γεμάτη μουσικές αναμνήσεις. Μετά το εξώδικο που έλαβαν οι διοργανωτές από τον πατέρα της, ο οποίος έκλεισε τα 101 χρόνια ζωής και μένει στο Πευκί της Εύβοιας, ανέφεραν το όνομά του ως σημαντικό στην πορεία της Βίκυς Λέανδρος, όμως εκείνος και πάλι δεν έμεινε ικανοποιημένος.

Στη δήλωσή του, ο συνθέτης Λεό Λέανδρος (που γεννήθηκε στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας με το όνομα Λέανδρος Παπαθανασίου και εν συνεχεία άλλαξε το όνομά του σε Μάριος Πάνας και τέλος σε Λεό Λέανδρος) επισημαίνει ότι κατέθεσε εξώδικο για ν’ απαγορεύσει στην κόρη του να εκτελέσει τραγούδια που έχει συνθέσει ή συνδημιουργήσει εκείνος. Ο ίδιος τονίζει ότι υπήρξε σημαντική παράλειψη το να μην αναφέρεται το όνομά του στην προώθηση της συναυλίας, η οποία επικεντρώνεται στις «μεγαλύτερες επιτυχίες» της κόρης του. Όπως αναφέρει στο εξώδικο, η παράλειψη «υποβαθμίζει και απομειώνει τόσο τον ίδιο ως δημιουργό, όσο και τα έργα του, παραβιάζοντας τα δικαιώματά του και την προσωπικότητά του».

Η συναυλία στο Ηρώδειο αναμένεται να είναι ένας ιδιαίτερος σταθμός στην καριέρα της Βίκυς Λέανδρος, καθώς έχει δηλώσει πως θα η αποχαιρετιστήρια στην Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια της συναυλίας, η διάσημη καλλιτέχνις θα ερμηνεύσει τραγούδια από μεγάλους συνθέτες με τους οποίους έχει συνεργαστεί όλα αυτά τα χρόνια, όπως ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Μάνος Χατζιδάκις, ο Μισέλ Λεγκράν, ο Ζακ Μπρελ και ο Αζναβούρ.

O πατέρας της διάσημης τραγουδίστριας μετανάστευσε στη Γερμανία και η Βίκυ έμεινε στην Ελλάδα με συγγενείς της. Αργότερα οι γονείς της την πήραν στην Γερμανία και όταν χώρισαν, έμεινε με τον πατέρα της, που όπως ο ίδιος λέει, στήριξε την καριέρα της αφήνοντας την δική του.

Αναλυτικά η δημόσια δήλωση του Λεό Λέανδρος αναφέρει τα εξής: «ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΗΛΩΣΗ του Λέανδρου Λέανδρου, συνθέτη, στιχουργού, μουσικού παραγωγού προς κάθε ενδιαφερόμενο αποδέκτη. Είχα την ευλογία οι πρωτότυπες μουσικές συνθέσεις που δημιούργησα ή που συνδημιούργησα σε συνεργασία με φίλους και σπουδαίους συναδέλφους, όπως ο Klaus Munro, ο Ralf Arnie και ο Μichael Κunze, μεταξύ άλλων, να ερμηνευτούν για πρώτη φορά από την κόρη μου Βίκυ Λέανδρος και να αναδειχθούν ως οι μεγαλύτερες επιτυχίες της, με τις οποίες έγινε παγκοσμίως γνωστή: “Ich liebe das Leben”, “Dann kamst du/Αpres toi” (με το οποίο η κ. Λέανδρος εστέφθη νικήτρια του 17ου Διαγωνισμού της Eurovision), “Wo Du Bist (Da Bin Auch Ich)”, “Die Bouzouki Klang Durch Die Sommernacht”, “Drehorgelmann”, “Ich Bin”, “Karussel Amour”, για να αναφέρω μόνο μερικά τραγούδια που υπογράφω ως δημιουργός και παραγωγός (Leo Leandros, Μario Panas).

»Με εξώδικο που ήδη έχω στείλει απαγορεύω τη δημόσια εκτέλεση των τραγουδιών που έχω δημιουργήσει ή συνδημιουργήσει στη συναυλία της Βίκυς Λέανδρος στο Ηρώδειο στις 6 Σεπτεμβρίου 2024. Ο τρόπος με τον οποίο εξαρχής περιγράφηκε και προωθήθηκε η συναυλία αυτή με τις “μεγαλύτερες επιτυχίες” της Βίκυς, σε συνδυασμό με την τόσο “ηχηρή” παράλειψη αναφοράς του ονόματός μου, υποβαθμίζει και απομειώνει τόσο έμενα ως συνθέτη και δημιουργό, όσο και τα έργα μου, προσβάλλοντας έτσι τα δικαιώματα και την προσωπικότητά μου. Οι δε όψιμες επικοινωνιακές προσπάθειες αναφοράς σε εμένα και στο όνομά μου που μαθαίνω ότι μεσολάβησαν ύστερα από την επίδοση του εξωδίκου, δεν κάνουν τίποτε άλλο παρά να επιβεβαιώνουν την προσβολή αυτή.

»Λυπούμαι που βιώνω ξανά τέτοια προσβολή. Αυτή τη φορά όμως αναγκάστηκα να επικαλεστώ τις διατάξεις του νόμου για την προστασία της προσωπικότητας και του έργου μου, διότι το οφείλω στην πορεία, την καριέρα και στον ίδιο μου τον εαυτό, εκατό και πλέον ετών. Εύχομαι καλή επιτυχία στη διοργάνωση της συναυλίας και στην κόρη μου Βίκυ, προσμένοντας την επίδειξη του δέοντος σεβασμού στις δηλώσεις μου. Πευκί Ευβοίας, 29 Αυγούστου 2024, Λέανδρος Λέανδρος».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx