Στα Χανιά θα γίνει τελικά η κηδεία του Θεοδωράκη

Ο Μίκης "έφερε την ποίηση στο τραπέζι του λαού", Αντώνης Καρακούσης

Οριστικό τέλος μπαίνει στη δικαστική διαμάχη που προέκυψε για την κηδεία και τον τόπο ταφής του Μίκη Θεοδωράκη. Η λύση δόθηκε μετά από την ομόφωνη απόφαση της οικογένειάς του να τηρηθεί η επιθυμία του νεκρού, που δεν ήταν άλλη από το να ταφεί στον Γαλατά Χανίων. Το μεσημέρι της Τετάρτης θα ολοκληρωθεί το λαϊκό προσκύνημα στην Μητρόπολη Αθηνών και την Πέμπτη το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί η νεκρώσιμος ακολουθία και η κηδεία Θεοδωράκη.

Στα Χανιά θα καταφτάσει και η 20μελής ορχήστρα του Μίκη Θεοδωράκη. Στον Γαλατά Χανίων βρίσκονται επίσης θαμμένοι οι γονείς και ο αδερφός του Θεοδωράκη, που είναι άλλωστε και ο λόγος που ο ίδιος επέλεξε εκείνο το σημείο για να ταφεί ο ίδιος. Φαίνεται να άρθηκαν και οι ενστάσεις της κόρης του, Μαργαρίτας, που αρχικά επέμενε να ταφεί στο Βραχάτι Κορινθίας. Αύριο Δευτέρα θα συζητηθούν πάντως κανονικά στο Πρωτοδικείο Αθηνών τα ασφαλιστικά μέτρα που θα ληφθούν για την κηδεία. Το γραφείο Τύπου του ΚΚΕ αναφέρει σε ανακοίνωσή του τις λεπτομέρειες για την τελετή αποχαιρετισμού και την ταφή του σπουδαίου καλλιτέχνη.

Οι σχετικές ανακοινώσεις

«Σε συνεννόηση με τη Μητρόπολη Αθηνών, το λαϊκό προσκύνημα θα ξεκινήσει αύριο Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου στις 3.00 το μεσημέρι και θα ολοκληρωθεί στις 7.00 το απόγευμα. Θα συνεχιστεί επίσης την Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου από τις 10.00 το πρωί ως τις 7.00 το απόγευμα, και την Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου από τις 10.00 το πρωί ως τις 2.00 το μεσημέρι. Θα ακολουθήσει στις 3.00 το απόγευμα η τελετή αποχαιρετισμού».

»Στη συνέχεια η σορός του θα μεταφερθεί στο χωριό του, στον Γαλατά Χανίων, όπου την Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου σε ώρα που θα προσδιοριστεί, στην εκκλησία του χωριού, θα ψαλεί η νεκρώσιμη ακολουθία και θα ακολουθήσει η ταφή του στο κοιμητήριο του χωριού, σύμφωνα με την τελευταία του επιθυμία» καταλήγει η ανακοίνωση του κόμματος.

Ο γιος του, Γιώργος Θεοδωράκης, δεν σκοπεύει να παραστεί στη διαδικασία που θα λάβει χώρα στο Πρωτοδικείο. «Επιθυμία του ήταν να ταφεί στην Κρήτη. Δεν το μάθαμε χθες, ούτε χρειάστηκαν συμβολαιογράφοι, επιστολές και Πρωτοδικεία να μας το πουν. Την είχε εκφράσει με κάθε δυνατό τρόπο. Δημόσια. Ιδιωτικά. Προφορικά. Γραπτά. Και έχει προσωπικά φροντίσει για την τελευταία λεπτομέρεια. Η αυριανή διαδικασία στο Πρωτοδικείο δεν με αφορά. Δεν πρόκειται να παραστώ. Δεν αψήφισα τον πατέρα μου ζωντανό. Δεν θα το κάνω τώρα όταν όλη η Ελλάδα τον Τιμά» αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι