Στα καταφύγια του Λιβάνου “δεν πέφτει καρφίτσα”

Στα καταφύγια του Λιβάνου “δεν πέφτει καρφίτσα”
epa11624803 Syrian and Lebanese families who fled from southern Lebanon following Israeli military strikes in recent days arrive at the Masnaa Border Crossing with Lebanon, Jdeidat Yabous, Syria, 25 September 2024. According to Lebanon's Ministry of Health, at least 558 people have been killed, and more than 1,835 have been injured following continued Israeli airstrikes on southern Lebanese towns and villages. EPA/YOUSSEF BADAWI

Αξιωματούχος της ύπατης αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες δήλωσε σήμερα ότι τα σχεδόν 900 καταφύγια του Λιβάνου είναι γεμάτα και ότι ολοένα και περισσότεροι πολίτες που προσπαθούν να γλιτώσουν από τα ισραηλινά πλήγματα κοιμούνται πλέον στην ύπαιθρο γιατί δεν χωρούν.

«Τα περισσότερα από τα σχεδόν 900 ομαδικά καταφύγια που έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση της χώρας Λίβανο δεν έχουν πλέον διαθεσιμότητα», δήλωσε η Ρούλα Αμίν από την UNHCR σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη. «Με την έλευση του χειμώνα, η UNHCR ανησυχεί ότι οι συνθήκες για όσους επηρεάζονται από την κλιμάκωση της σύγκρουσης θα επιδεινωθούν», πρόσθεσε.

Ο Μάθιου Λουτσιάνο, επικεφαλής του γραφείου του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ/ΙΟΜ) στον Λίβανο επιβεβαίωσε ότι τα περισσότερα καταφύγια είναι γεμάτα, συμπεριλαμβανομένων αυτών στη Βηρυτό και την Οροσειρά του Λιβάνου, αλλά είπε ότι σε ορισμένα υπάρχει ακόμα λίγος χώρος. Ο ίδιος εξέφρασε ανησυχία για την τύχη δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων που εργάζονται ως εσωτερικοί οικιακοί βοηθοί, οι οποίοι, όπως δήλωσε, «εγκαταλείπονται από τους εργοδότες τους και έχουν πολύ περιορισμένες επιλογές για καταφύγια. Πολλοί προέρχονται από την Αίγυπτο, το Σουδάν και τη Σρι Λάνκα», όπως είπε.

Οι λιβανικές αρχές δηλώνουν ότι πάνω από 1,2 εκατ. Λιβανέζοι έχουν εκτοπιστεί και σχεδόν 2.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της σύγκρουσης του Ισραήλ με την Χεζμπολάχ κατά τον τελευταίο χρόνο, οι περισσότεροι εκ των οποίων τις δύο τελευταίες εβδομάδες. Σήμερα, ισραηλινά πλήγματα είχαν ως αποτέλεσμα να αποκλειστεί το βασικό συνοριακό πέρασμα μεταξύ Λιβάνου και Συρίας, μπλοκάροντας τον δρόμο για οχήματα, και η Αμίν από την UNHCR δήλωσε ότι κάποιοι διέσχιζαν τα σύνορα πεζή. «Μπορούσαμε να δούμε κάποιους να διασχίζουν μεγάλες αποστάσεις με τα πόδια, απεγνωσμένοι, προσπαθώντας να εγκαταλείψουν τον Λίβανο και να καταφύγουν στη Συρία», όπως είπε η ίδια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx