Στα Σκόπια ο Λαβρόφ για τον ΟΑΣΕ – Η πρόσκληση και οι εξηγήσεις

Στα Σκόπια την Πέμπτη ο Λαβρόφ για την σύνοδο του ΟΑΣΕ - Η πρόσκληση και οι εξηγήσεις,

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, πρόκειται να επισκεφθεί τη Βόρεια Μακεδονία, το διήμερο 30 Νοεμβρίου-1 Δεκεμβρίου, προκειμένου να παρευρεθεί στη συνεδρίαση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (OSCE) που θα διεξαχθεί στα Σκόπια.

Αυτή θα είναι η πρώτη επίσκεψη του επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας σε χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ από τότε που οι δυνάμεις της Μόσχας εισέβαλαν στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Η Ρωσία είναι ένα εκ των 57 μελών του OSCE, ο οποίος συστάθηκε κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου με στόχο την αποκλιμάκωση των εντάσεων στις σχέσεις Ανατολής και Δύσης.

Η Βόρεια Μακεδονία, η οποία αυτή την περίοδο έχει την προεδρία του Οργανισμού, προσκάλεσε την περασμένη εβδομάδα τον Λαβρόφ στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του OSCE, η οποία αρχίζει την Πέμπτη στα Σκόπια. Τα μέλη του ΝΑΤΟ έχουν απαγορεύσει όλες τις πτήσεις από τη Ρωσία μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Προκειμένου να φτάσει στη Βόρεια Μακεδονία, το αεροπλάνο του Λαβρόφ θα έπρεπε επομένως να περάσει από τον εναέριο χώρο της Βουλγαρίας ή της Ελλάδας, οι οποίες ανήκουν επίσης στη Βορειοατλαντική Συμμαχία. Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας δήλωσε τη Δευτέρα ότι έδωσε άδεια ώστε να περάσει το αεροπλάνο του Λαβρόφ από τον βουλγαρικό εναέριο χώρο. «Η άδεια υπερπτήσης διπλωματικού χαρακτήρα έχει προσωρινή φύση (…) και σχετίζεται με τις εξαιρέσεις στο καθεστώς κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε βάρος του», εξηγείται στο δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα το βουλγαρικό υπουργείο Εξωτερικών.

Οι βουλγαρικές εξηγήσεις

Η άδεια όπως διευκρινίστηκε από τη Σόφια χορηγήθηκε κατόπιν αιτήματος των Σκοπίων «για τη συμμετοχή του υπουργού Εξωτερικών της ρωσικής ομοσπονδίας, Σεργκέι Λαβρόφ, στη συνάντηση του Συμβουλίου των Υπουργών του OSCE στα Σκόπια, λόγος που εμπίπτει στις εξαιρέσεις σε ό,τι αφορά την εφαρμογή των κυρώσεων της Ε.Ε. σε βάρος του», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση. Η άδεια, ωστόσο, «δεν ισχύει και για τα μέλη της αντιπροσωπείας του, στα οποία επίσης έχουν επιβληθεί κυρώσεις, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία της Ε.Ε., στην οποία και γίνεται σαφής αναφορά στην απάντηση της βουλγαρικής πλευράς».

Είναι πρόδηλο ότι η Βόρεια Μακεδονία δεν θα προχωρούσε σε τέτοια πρωτοβουλία χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των ΗΠΑ και του ΟΑΣΕ. Είναι επίσης ξεκάθαρο ότι η βουλγαρική εξωτερική πολιτική αποποιείται κάθε ευθύνη για την διέλευση Λαβρόφ από τον βουλγαρικό εναέριο χώρο, αποδίδοντας το αίτημα στην πλευρά της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας.

Σήμερα και αύριο συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ, όπου αναμένεται να διευκρινιστεί και το θέμα της επίσκεψης του Σεργκέι Λαβρόφ στη Βόρεια Μακεδονία για την συνάντηση του ΟΑΣΕ. Πάντως ο Ρώσος ΥΠΕΞ έχει επισκεφθεί και τη Νέα Υόρκη στο πλαίσιο των Γενικών Συνελεύσεων του ΟΗΕ.

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι