Σταμάτης – Συμφωνία Πρεσπών: “Καλώ τον ΠτΔ να πάρει θέση”

Σταμάτης – Συμφωνία Πρεσπών: “Καλώ τον ΠτΔ να πάρει θέση”

«Έχουν μιλήσει όλοι. Πρέπει να μιλήσει ο πρώτος Έλληνας» ανέφερε, πριν από λίγο στη Βουλή, ο βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Σταμάτης, υπουργός Επικρατείας επί κυβέρνησης Σαμαρά, καλώντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, να λάβει θέση επί της ουσίας και επί του τελικού κειμένου της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ο βουλευτής της ΝΔ επικαλέστηκε και το άρθρο 42 του Συντάγματος, που δίνει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τη δυνατότητα να αναπέμψει νομοσχέδιο που έχει ψηφίσει η Βουλή.

«Ως βουλευτής του ελληνικού Κοινοβουλίου, ζητώ από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να πάρει θέση. Έχουμε πάρει θέση όλοι. Κυβέρνηση, κόμματα, βουλευτές. Για ένα ζήτημα τέτοιας μεγάλης σημασίας, πρέπει ο πρώτος Έλληνας να πάρει θέση. Το έχει κάνει στο παρελθόν για το ίδιο ζήτημα πολλές φορές.

“Έχει παρέμβει άλλοτε δηλώνοντας ότι είναι περίπου καλή η συμφωνία και άλλοτε στέλνοντας αυστηρά μηνύματα στον Ζάεφ. Τώρα έχουμε το τελικό κείμενο. Επί του τελικού κειμένου και επί της ουσίας τι έχει να πει;» σημείωσε ο κ. Σταμάτης.

Ο βουλευτής της ΝΔ τόνισε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να πάρει θέση ιδίως για το γεγονός ότι ο ίδιος είχε δηλώσει πως δεν πρόκειται ποτέ να δεχθεί τη μακεδονική γλώσσα. «Η μακεδονική γλώσσα ήρθε στη Βουλή γραπτώς και εμφατικώς» επισήμανε ο κ. Σταμάτης και πρόσθεσε ότι ο κ. Παυλόπουλος «έχει υποχρέωση να πάρει θέση ως πανεπιστημιακός δάσκαλος και ως έμπειρος πολιτικός».

‘Επίσης, κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να πάρει θέση διότι στην ελληνική Βουλή έχει κατατεθεί από την πΓΔΜ ένα σύνταγμα «υπό αίρεση». «Υπάρχει δέσμια δέσμευση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Πάνω σε αυτήν βρίσκει έρεισμα το άρθρο 42 του Συντάγματος. Υπάρχει, δηλαδή, πρόβλημα συνταγματικότητας για την ψήφιση αυτού του νόμου.

“Για τους λόγους αυτούς καλώ τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να πάρει θέση. Δεν ξέρω τι θέση θα πάρει. Είναι δικό του θέμα. Εκείνο που ξέρω είναι ότι δεν δικαιούται να μην πάρει θέση» υπογράμμισε ο κ. Σταμάτης.

Tο άρθρο 42 του Συντάγματος, που επικαλέστηκε ο βουλευτής της ΝΔ, είναι το άρθρο που δίνει τη δυνατότητα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αναπέμψει νομοσχέδιο που έχει ψηφιστεί, στη Βουλή.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι