ΣτΕ : Συνταγματικό το προεδρικό διάταγμα για τους Μουφτήδες

Τέσσερα χρόνια η ποινή στον 23χρονο για σουγιάδες και βεγγαλικά

Η ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας απέρριψε όλους τους ισχυρισμούς Έλληνα μουσουλμάνου κατοίκου της Ξάνθης, ο οποίος στρεφόταν κατά πλήθους διατάξεων του Προεδρικού Διατάγματος 52/2019 που καθορίζει «τους δικονομικούς κανόνες επί υποθέσεων δικαιοδοσίας Μουφτήδων Θράκης και την σύσταση, οργάνωση και λειτουργία διεύθυνσης υποθέσεων δικαιοδοσίας Μουφτή στις Μουφτείες της Θράκης».

Ο προσφεύγων στρεφόταν κατά του εν λόγω Π.Δ. για δεκάδες λόγους, όπως για την παράλειψη πρόβλεψης της δυνατότητας άσκησης έφεσης κατά των αποφάσεων του Μουφτή, για το θέμα των εκκρεμών υποθέσεων ενώπιόν του ή και για τη γλώσσα αναγραφής των αποφάσεων.

Αναλυτικά η απόφαση αναφέρει ότι «η ολομέλειά του ΣτΕ με την υπ΄ αριθμ. 1822/2020 απόφασή της (πρόεδρος ο Αθανάσιος Ράντος και εισηγητής ο σύμβουλος Επικρατείας Δημήτριος Μακρής) απέρριψε ως αβάσιμους τους ισχυρισμούς  ότι η διάταξη του άρθρου 2 παρ. 1 του προσβαλλόμενου Π.Δ. κατά το σκέλος που προβλέπει ότι ο Μουφτής ασκεί δικαιοδοσία και επί ισλαμικών διαθηκών και επί της εξ αδιαθέτου διαδοχής, εφόσον οι σχέσεις αυτές διέπονται από τον Ιερό Μουσουλμανικό Νόμο, έχει εκδοθεί καθ’ υπέρβαση της εξουσιοδοτικής διάταξης του άρθρου 1 του ν. 4511/2018 και είναι ακυρωτέα λόγω κατάχρησης εξουσίας».

Από την ολομέλεια του ΣτΕ, απερρίφθησαν μεταξύ των άλλων οι ισχυρισμοί του προσφεύγοντα, ότι με το προεδρικό διάταγμα θίγεται ο θρησκευτικός θεσμός της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης και παραβιάζεται το άρθρο 10 του Χάρτη Θεμελιωδών Ελευθεριών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ότι παραβιάζονται τα άρθρα 14 της Συνθήκης των Σεβρών και τα άρθρα 42, 43 και 45 της Συνθήκης της Λωζάνης, ότι καταργείται η αυτόνομη οργάνωση και λειτουργία του πολιτιστικού, εθιμικού και θρησκευτικού αυτού θεσμού και ότι θίγονται οι μουσουλμάνοι επειδή οι αποφάσεις του Μουφτή εκφράζονται σε μη κατανοητή γλώσσα, δηλαδή στα Ελληνικά και στα Οθωμανικά.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι