Στέλιος Πέτσας: Ο Απρίλης θα είναι ο πιο σκληρός μήνας

Τη μπάλα στην κερκίδα πέταξε ο Πέτσας για την ελληνοτουρκική συμφωνία

«Πηγαίνουμε καλύτερα από άλλες χώρες, γιατί κινηθήκαμε έγκαιρα και αποφασιστικά», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας στο μπρίφινγκ των πολιτικών συντακτών.

Ανέφερε ακόμη: «Ο Απρίλης θα είναι ο πιο δύσκολος και ο πιο κρίσιμος μήνας και δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός…Η κυβέρνηση εντείνει την δράση της. Όσον αφορά στην ανάσχεση της διασποράς του ιού, αν δεν είχαμε πάρει τα μέτρα η κατάσταση δεν θα ήταν ίδια. Γι αυτό και παρατάθηκαν μέχρι τις 27 Απριλίου τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας».

Παράλληλα δήλωσε ότι θα υπάρξει παρέμβαση στις περιοχές που παρατηρήθηκε αυξημένη παραβατικότητα ώστε να υπάρξουν κυρώσεις στους λίγους ανεύθυνους και αδιάφορους που δεν ακολουθούν τα μέτρα. Συγκεκριμένα θα γίνονται στοχευμένοι και αυξημένοι έλεγχοι εκεί που έχει παρατηρηθεί αυξημένη παραβατικότητα.

Ο κ. Πέτσας ανέφερε ακόμη ότι η κυβέρνηση εξετάζει την πρόταση της Ιεράς Συνόδου για τις εκκλησίες κατά την διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας. Καταδίκασε «τα φαινόμενα στην Αγία Βαρβάρα και στην Σπάρτη που δεν έχουν καμία σχέση με τους πιστούς αλλά με φανατικούς».

Το Πάσχα θα είναι διαφορετικό, δεν θα πάμε στα χωριά μας, δεν θα ψήσουμε και δεν θα γιορτάσουμε με τους δικούς μας είπε ο κ. Πέτσας. Απέφυγε πάντως να πει τι θα κάνει η κυβέρνηση στην περίπτωση που υπάρξει συγκέντρωση πιστών έξω από τις εκκλησίες τις ημέρες του Πάσχα. Σημείωσε ότι αυτό που απασχολεί την κυβέρνηση είναι πως θα γίνει η μετάδοση του αγίου φωτός.

Δηλώσεις για υγεία και οικονομία

Για τον υγειονομικό τομέα ο κ. Πέτσας ανέφερε ότι έχουν αυξηθεί οι ΜΕΘ από 565 σε 919, έχουν εγκριθεί 4824 προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και έχουν γίνει ήδη 2312 προσλήψεις. Παράλληλα είπε προχωρά ο ανασχεδιασμός της πρωτοβάθμιας υγείας με τη καθιέρωση Κέντρων Υγείας 24ωρης λειουργίας για την αντιμετώπιση κρουσμάτων του κορονοϊού.

Για τον οικονομικό τομέα ο κ. Πέτσας είπε ότι ήδη έχουν εγκριθεί μέτρα 6,8 δις δις ευρώ ίσο με το 3,5% του ΑΕΠ, όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι 3%. Θα υπάρξουν κι άλλες παρεμβάσεις στον οικονομικό τομέα. Συνολικά θα υπάρξουν 15 δις από τον προϋπολογισμό και 10 δις για την ενίσχυση της ρευστότητας. Συνολικά είπε θα υπάρξουν 24 δις ευρώ ίσο με το 13% του ΑΕΠ.

Με την Γερμανία

Είναι νωρίς ακόμη για να πούμε πότε θα αρχίσει η κάθοδος της καμπύλης στην εξέλιξη της επιδημίας απάντησε σε σχετική ερώτηση. Για τα ομόλογα κορονοϊού και την δήλωση Σόιμπλε ο κ. Πέτσας απέφυγε να κάνει σχόλιο ενώ αντίθετα άφησε να εννοηθεί ότι πλέον ευθυγραμμίζεται με την γερμανική στάση.

Είπε ότι «έχουμε μία κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup αύριο, έχουμε βάσιμη εκτίμηση ότι θα υπάρξει μία από κοινού αντιμετώπιση. Το αν θα υπάρξει ομόλογο ή καποιος άλλος μηχανισμός δανεισμού θα το δούμε αύριο». Κανείς δεν γνωρίζει πόσο θα διαρκέσει η υγειονομική κρίση, είπε ο κ. Πέτσας και πρόσθεσε ότι γι αυτό ξεδιπλώνονται σταδιακά τα μέτρα στήριξης της οικονομίας.

Για την επιδότηση ιστοσελίδας 72.000 ευρώ από το υπουργείο Παιδείας, κάλυψε την ηγεσία για την ανάθεση λέγοντας ότι στην κρίσιμη περίοδο που είμαστε επιλέγουμε λύσεις που είναι γρήγορες. Το ποσό είναι πλήρως ανταποδοτικό είπε.

Για την εγκατάσταση μεταναστών στην περιοχή της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία, είπε ότι η κάθε χώρα μπορεί να διαμορφώσει το δικό της πλαίσιο για την αντιμετώπιση της επιδημίας. Εμείς ζητούμε να έχουμε την προστασία της ελληνικής μειονότητας και των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων της.

Για την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομία είπε ότι αν μιλάμε για 30 δις δημοσιονομικών μέτρων και όχι συνολικών μέτρων στήριξης, θα δημιουργήσει προβλήματα, αφού κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε μεγάλα ελλείμματα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι