Στη Δανία ανοίγει “υποκατάστημα” ουκρανική πολεμική βιομηχανία
03/09/2025
Μια ουκρανική κατασκευάστρια εταιρεία όπλων θα ξεκινήσει στη Δανία παραγωγή καυσίμων για πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση της Δανίας, στην πρώτη επέκταση ουκρανικής πολεμικής βιομηχανίας στο εξωτερικό.
Η ουκρανική εταιρεία είναι η Fire Point, κατασκευαστής των πυραύλων Flamingo, τους οποίους ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι θεωρεί ως το πιο επιτυχημένο όπλο της χώρας του. Τον Ιούνιο, ο Ζελένσκι είχε δηλώσει ότι η Ουκρανία διεξάγει συνομιλίες για κοινή παραγωγή όπλων με τη Δανία, τη Νορβηγία, τη Γερμανία, τον Καναδά, τη Βρετανία και τη Λιθουανία.
Η μονάδα παραγωγής καυσίμων θα βρίσκεται κοντά στην αεροπορική βάση Σκάιντστρουπ, όπου βρίσκεται ο στόλος μαχητικών αεροσκαφών F-16 της Δανίας. «Αυτό είναι ένα χέρι βοηθείας στον αγώνα της Ουκρανίας για την ασφάλεια και την ανεξαρτησία της και, κυρίως, για την ευκαιρία της να ζήσει ειρηνικά», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Δανός υπουργός Άμυνας Τρελς Λουντ Πούλσεν.
Η Δανία είναι από τους ενεργούς υποστηρικτές της Ουκρανίας και έχει συνεισφέρει 67,6 δισεκατομμύρια δανικές κορώνες (10,13 δισεκατομμύρια δολάρια) σε στρατιωτική υποστήριξη, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της. Η κυβέρνηση της Δανίας διέθεσε πρόσφατα 500 εκατομμύρια κορώνες για να υποστηρίξει τις ουκρανικές εταιρείες που επεκτείνονται στη σκανδιναβική χώρα.
Υπενθυμίζεται πως ηγέτες των σκανδιναβικών και των βαλτικών χωρών θα υποδεχθούν σήμερα στην Κοπεγχάγη τον Ουκρανό πρόεδρο για να συζητήσουν σχετικά με επιπρόσθετη υποστήριξη προς την Ουκρανία στο μέτωπο και στο πεδίο των διαπραγματεύσεων, όπως ανακοίνωσε το γραφείο της πρωθυπουργού της Δανίας Μέτε Φρεντέρικσεν.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ