Στη Γερμανία ανησυχούν για ισλαμιστικές ενέργειες αλλά και για τη γενική αύξηση της βίας

Στη Γερμανία ανησυχούν για ισλαμιστικές ενέργειες αλλά και για τη γενική αύξηση της βίας

«Η ήδη τεταμένη κατάσταση ασφαλείας έχει επιδεινωθεί περαιτέρω το 2023», δήλωσε η υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ και προειδοποίησε για «αυξανόμενες τάσεις αποσταθεροποίησης της δημοκρατίας στην Γερμανία», λόγω και του πολέμου στη Γάζα. Για «πολύ υψηλό επίπεδο απειλών» έκανε λόγο από την πλευρά του και ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος Τόμας Χάλντενβαγκ.

Παρουσιάζοντας νωρίτερα σήμερα την ετήσια έκθεση της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος, η κυρία Φέζερ και ο κ. Χάλντεβαγκ αναφέρθηκαν στον αντίκτυπο που έχουν για την εσωτερική ασφάλεια της Γερμανίας οι πόλεμοι στην Ουκρανία και την Μέση Ανατολή, αλλά και οι προσπάθειες κατασκοπείας εκ μέρους της Ρωσίας και της Κίνας. «Πρέπει να υπερασπιστούμε ενεργά την δημοκρατία μας, η οποία είναι μεν ισχυρή, αλλά βρίσκεται επίσης και υπό σημαντική πίεση», είπε η υπουργός.

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος, ο αριθμός εγκλημάτων με πολιτικά και θρησκευτικά κίνητρα υπερτριπλασιάστηκε το 2023, ενώ τα βίαια εγκλήματα της ίδιας κατηγορίας αυξήθηκαν κατά 67,4%. Τα περισσότερα από αυτά είχαν ισλαμιστικό υπόβαθρο, σημείωσε ο Χάλντεβαγκ και εξήγησε ότι μετά την έναρξη των συγκρούσεων στην Γάζα «έχει αυξηθεί ιδιαίτερα η απειλή από την ισλαμιστική τρομοκρατία, είτε από μεμονωμένους δράστες με τζιχαντιστικά κίνητρα είτε από οργανωμένες τζιχαντιστικές ομάδες».

Ο ίδιος είπε ότι  αριθμός των εγκλημάτων με ξένο ιδεολογικό εξτρεμιστικό υπόβαθρο αυξήθηκε κατά 56,6%. Αναμένονται «πιο περίπλοκες επιθέσεις στο μέλλον», πρόσθεσε ο ίδιος.

Στην έκθεση επισημαίνεται επίσης ότι ο αριθμός εγκλημάτων που υποκινούνται από δεξιές εξτρεμιστικές οργανώσεις αυξήθηκε επίσης κατά 22,4%. Όπως ανέφερε ο κ. Χάλντενβαγκ, η αύξηση σε αυτή την κατηγορία δεν οφείλεται μόνο στην Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) και στην οργάνωση της νεολαίας της, Junge Alternative, αλλά και σε άλλες, οργανωμένες και μη, ομάδες. Ο αριθμός των εγκλημάτων από την ακροαριστερά αυξήθηκε λιγότερο και, συγκεκριμένα, κατά 10,4%. Εν γένει ο αριθμός βίαιων ενεργειών εναντίον της αστυνομίας και των αρχών ασφαλείας από διάφορες πλευρές, αυξήθηκε το προηγούμενο έτος κατά 65,6%.

Αύξηση καταγράφεται και στα εγκλήματα που διαπράττονται στο πλαίσιο του «αγώνα για το κλίμα». Το 2022 είχαν σημειωθεί 56 τέτοια περιστατικά και το επόμενο έτος 293.

Στην έκθεση περιλαμβάνεται για πρώτη φορά ως «ύποπτη ακροδεξιά οργάνωση» το κίνημα BDS (Μποϊκοτάζ, Αποεπενδύσεις και Κυρώσεις), το οποίο «συνδέεται με τον κοσμικό παλαιστινιακό εξτρεμισμό μέσω των αντισημιτικών θέσεών του». Το BDS καλεί σε γενικό οικονομικό μποϊκοτάζ, απόσυρση επενδυτικών κεφαλαίων και επιβολή κυρώσεων κατά του κράτους του Ισραήλ. Δεν αναφέρονται οι λόγοι που η έκθεση το χαρακτηρίζει ύποπτο και ακροδεξιό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι