Στη Μόσχα ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών για συνομιλίες με Λαβρόφ

Στη Μόσχα ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών για συνομιλίες με Λαβρόφ

Συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ θα έχει αυτή την εβδομάδα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, στη Μόσχα. Οι επαφές θα πραγματοποιηθούν στις 22 Φεβρουαρίου, πρώτα με κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο υπουργών και στη συνέχεια με διευρυμένες συνομιλίες, που θα συνεχιστούν σε γεύμα εργασίας. Στην ατζέντα, το Κυπριακό, διμερή θέματα, σχέσεις Ρωσίας-ΕΕ και περιφερειακά ζητήματα.

Η συνάντηση συμφωνήθηκε στις 5 Δεκεμβρίου 2018 και μετά οριστικοποιήθηκε η ημερομηνία, σε τηλεφωνική επικοινωνία των δύο υπουργών. Η επικοινωνία, τότε, κρίθηκε αναγκαία μετά από δήλωση της εκπροσώπου Τύπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρίας Ζαχάροβα, σύμφωνα με την οποία «η Ρωσία θα πρέπει να λάβει τα απαραίτητα μέτρα, σε περίπτωση που οι ΗΠΑ ενισχύσουν τη στρατιωτική τους παρουσία στην Κύπρο».

Είναι προφανές πως τα δεδομένα που διαμορφώνονται στην περιοχή, τα ανοίγματα της Λευκωσίας, με τις συνεργασίες και τις επικείμενες συμφωνίες, δεν τυγχάνουν θετικής ανάγνωσης από τη Μόσχα. Όπως ενοχλητικά θεωρούνται για τη Λευκωσία τα ρωσικά ανοίγματα και η συνεργασία με την Τουρκία. Σημειώνεται συναφώς ότι κατά την πρόσφατη συζήτηση του ψηφίσματος ανανέωσης της ΟΥΝΦΙΚΥΠ σημαντική ήταν η παρέμβαση της Μόσχας, η οποία κινήθηκε αποτρεπτικά σε μεθοδεύσεις που επιχειρήθηκαν από άλλες δυνάμεις αναφορικά με την ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι