Στη σκιά του πολέμου στην Μέση Ανατολή η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ

Στη σκιά του πολέμου στην Μέση Ανατολή η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ

Συνεδρίασε εκτάκτως υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ).

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, σύμφωνα με ανακοίνωση του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικού εκπροσώπου, έγινε αποτίμηση των τελευταίων εξελίξεων στη Μέση Ανατολή, μετά τις επιθέσεις του Ιράν εναντίον του Ισραήλ. Επίσης αξιολογήθηκε η κατάσταση ασφαλείας, ενώ συζητήθηκε το σχέδιο εκκένωσης Ελλήνων από τον Λίβανο.

«Η Ελλάδα καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο τις επιθέσεις του Ιράν εναντίον του Ισραήλ. Πρόκειται για σοβαρή κλιμάκωση που απειλεί την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια. Η Ελλάδα στηρίζει τον λαό του Ισραήλ και το δικαίωμά του να ζει με ασφάλεια και επαναλαμβάνει την έκκληση για άμεση αποκλιμάκωση.

Οι ελληνικές αρχές παραμένουν σε εγρήγορση σε όλα τα επίπεδα, εντείνουν ελέγχους και συνεργασία για ανταλλαγή πληροφοριών» αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Μια κρίσιμη παράμετρος αφορά τις ελληνικές κοινότητες σε Λίβανο και Ισραήλ. Για τον Λίβανο, ο οποίος βάλλεται εδώ και μέρες, υπάρχει έτοιμο σχέδιο εκκένωσης περίπου 3.500 κατόχων ελληνικών διαβατηρίων και άλλων περίπου 1.000 εξαρτώμενων μελών, συζύγων και παιδιών. Για το σχέδιο αυτό έχουν προβλεφθεί πολιτικά ή και στρατιωτικά αεροσκάφη, ενώ στην ευρύτερη περιοχή πνέει και η φρεγάτα ΕΛΛΗ του Πολεμικού Ναυτικού, η οποία χθες ήταν προς ανεφοδιασμό στην Κύπρο. Όπως ανακοινώθηκε νωρίτερα, σε ετοιμότητα έχουν τεθεί τρία ελληνικά C-130 και αρματαγωγά για πιθανό απεγκλωβισμό Ελλήνων και Κυπρίων από τον Λίβανο.

Μία άλλη κρίσιμη παράμετρος που συζητήθηκε ήταν και το μεταναστευτικό και κυρίως το ενδεχόμενο επαυξημένων μεταναστευτικών ροών από τον Λίβανο. Βεβαίως, πρώτος υποψήφιος προορισμός θα ήταν η Κύπρος λόγω εγγύτητας, κανείς όμως δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πώς θα κινηθούν εκτοπισμένοι άνθρωποι, σε περίπτωση μαζικής μετακίνησης. Αντίστοιχη προετοιμασία είχε υπάρξει και προ μηνών, στις αρχές του πολέμου, για το ενδεχόμενο αυξημένων ροών Παλαιστινίων, οι οποίες όμως δεν καταγράφηκαν.

Πηγή: ΑΠΕ:ΜΠΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx