Στη Σουηδία τους πείραξε που οι νύφες θέλουν το ξένο έθιμο να τις συνοδεύει ο πατέρας στην εκκλησία

Διεθνή ΜΜΕ: Ορόσημο ο νόμος για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας Guardian και του Observer οι Σουηδοί ιερείς αντιδρούν στο “ξενόφερτο και πατριαρχικό έθιμο” να συνοδεύει την νύφη στην εκκλησία ο πατέρας. Παραδοσιακά, στη Σουηδία αυτό το έθιμο δεν υπήρχε και το ζευγάρι όδευε στον παπά αγκαζέ. Ομως πλέον πολλά ζευγάρια θέλουν να συνοδεύεται η νύφη από τον πατέρα και κάποιοι ιερείς επιδιώκουν αυτό να απαγορευθεί ως πατριαρχικό κατάλοιπο που δεν συνάδει με τον σουηδικό πολιτισμό.

Τα τελευταία χρόνια, για ποικίλους λόγους, όλο και περισσότερες Σουηδές ζητούν να τις «παραδίδουν» οι πατεράδες τους και αναφέρουν συχνά ως παράδειγμα ότι η πριγκίπισσα της χώρας Βικτώρια συνοδεύθηκε στην εκκλησία από τον πατέρα της, τον βασιλιά Καρλ Γκουστάφ. Το θέμα ξεσήκωσε αντιδράσεις γιατί πριν από λίγες μέρες υποβλήθηκε στην φθινοπωρινή συνεδρίαση της σουηδικής εκκλησίας πρόταση η πρακτική αυτή να απαγορευθεί, ώστε να μην έρχονται σε αμηχανία οι κατά τόπους ιερείς και το θέμα να ρυθμιστεί κεντρικά από την εκκλησία.

Η Sara Waldenfors, που είναι μέλος των Σοσιαλδημοκρατών και της αντιπολίτευσης, πάστορας στο Γκέτεμποργκ, κατέθεσε μαζί με άλλον έναν ιερέα την πρόταση για την απαγόρευση, με το σκεφτικό ότι «αυτή η σχετικά νέα τάση που θέλει τον πατέρα να συνοδεύει τη νύφη στον διάδρομο και να την παραδίδει στον νέο της σύζυγο δεν ανήκει στην εκκλησιαστική μας παράδοση. Ακόμα κι αν η σκηνή φαίνεται ωραία για τα μελλοντικά ζευγάρια, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε αυτό που συμβολίζει: ένας πατέρας που παραδίδει μια ανήλικη παρθένα στον νέο κηδεμόνα της».

Άλλα μέλη της εκκλησίας διαφωνούν: «Η παρουσία του πατέρα δεν είναι πατριαρχική, αλλά συμβολίζει τη σημασία των συγγενών στη ζωή του ζεύγους», λένε οι υπέρμαχοι του νέου trend και που πάντως θεωρούν την απαγόρευση ακραία. Το θέμα αγγίζει ευαίσθητες χορδές για τους Σουηδούς: την ισότητα των φύλων κόντρα στην ατομική ελευθερία επιλογής.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx