Στη ζώνη Σένγκεν Βουλγαρία και Ρουμανία, αλλά όχι οδικά

Στη ζώνη Σένγκεν Βουλγαρία και Ρουμανία, αλλά όχι οδικά

Με αεροπλάνο και πλοίο θα μπορούν να εισέρχονται οι πολίτες ελεύθερα, όχι όμως με άλλα μεταφορικά μέσα

Η Βουλγαρία και η Ρουμανία θα ενταχθούν εν μέρει στη ζώνη Σένγκεν από τα τέλη Μαρτίου, ανακοινώθηκε επισήμως από το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ συμφώνησαν ομόφωνα να άρουν τους ελέγχους στις εναέριες ή θαλάσσιες μεταφορές από αυτές τις χώρες από τις 31 Μαρτίου 2024. Ομως για τα χερσαία σύνορα εκκρεμούν αποφάσεις, καθώς είχε ενστάσεις κυρίως η Αυστρία.

Το Συμβούλιο θα πρέπει να ξανασυνεδριάσει ως προς αυτά. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαιρέτισε την απόφαση, η οποία ελήφθη έπειτα από τουλάχιστον 12 χρόνια διαπραγματεύσεων. «Σηματοδοτεί μια ιστορική στιγμή για τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία και μια ημέρα μεγάλης υπερηφάνειας για τους βούλγαρους και τους ρουμάνους πολίτες», ανέφερε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Η Επιτροπή υπενθυμίζει ότι από το 2011 έκρινε πως αυτές οι δύο χώρες ήταν έτοιμες να ενταχθούν στη ζώνη Σένγκεν.

Ομως υπήρχαν χώρες που ασκούσαν βέτο, επειδή είναι μεγάλος ο αριθμός των παράτυπων μεταναστών που περνούν οδικά από τα συγκεκριμένα κράτη και εισέρχονται σε άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ. Η Σόφια και το Βουκουρέστι συμφώνησαν να καταπολεμήσουν αποφασιστικότερα την παράνομη μετανάστευση σε κοινή δήλωση που υπεγράφη το Σάββατο με την αυστριακή κυβέρνηση.

Παράλληλα, η Βουλγαρία και η Ρουμανία δεσμεύτηκαν να εφαρμόζουν στο ακέραιο την ευρωπαϊκή νομοθεσία, η οποία προβλέπει ότι τα αιτήματα ασύλου θα διεκπεραιώνονται στη χώρα άφιξης των μεταναστών. Παρότι οι δύο χώρες δεσμεύθηκαν, τα βέτο δεν ήρθησαν πλήρως και γι΄ αυτό οι πολίτες θα μετακινούνται μεν ελεύθερα στη ζώνη Σένγκεν, αλλά μόνον εφ΄ όσον φθάνουν σε αυτήν με αεροπλάνο ή επιβατηγό πλοίο.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι