Στην Αλβανία ο Ερντογάν για το τζαμί που χρηματοδότησε αλλά και το “Βατικανό” Μπεχτασήδων

Ανάγκη και... Τούρκοι πείθονται: Ο Ερντογάν καταλαβαίνει με έναν τρόπο
epaselect epa11241081 Turkish President Recep Tayyip Erdogan delivers a speech during the AK Party's election campaign rally in Istanbul, Turkey, 24 March 2024. The local elections in Turkey are scheduled for 31 March 2024. EPA/ERDEM SAHIN

Το μεγαλύτερο τζαμί των Βαλκανίων εγκαινιάζει σήμερα (10.10.2024) ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που επισκέπτεται επί τούτου τα Τίρανα, αν και θα συζητήσει πολλά θέματα με τον Ράμα. Στη συνέχεια ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στη γειτονική Σερβία.

Το τζαμί στην Αλβανία, η ανέγερση του οποίου άρχισε το 2015, χαρακτηρίζεται το μεγαλύτερο των Βαλκανίων, έχει τέσσερις μιναρέδες ύψους 35 μέτρων ο καθένας και η δομή του παραπέμπει στην οθωμανική αρχιτεκτονική. Γύρω από το τέμενος θα υπάρχουν εγκαταστάσεις που θα λειτουργούν ως πολιτιστικό κέντρο, βιβλιοθήκη, εκθεσιακός χώρος, αίθουσα συνεδρίων, «μουσείο συνύπαρξης» και ιεροδιδασκαλείο. Τη διαχείρισή του θα έχουν από κοινού η Μουσουλμανική Κοινότητα Αλβανίας και η Τουρκία, αφου η τουρκική κυβέρνηση χρηματοδότησε στην ουσία όλο το έργο.

Παράλληλα, όπως αναφέρουν τουρκικά μέσα, στην Αλβανία δραστηριοποιούνται πάνω από 600 τουρκικές εταιρείες και απασχολούν 15.000 ντόπιους εργαζόμενους. Η Τουρκια, όπως έχει δηλώσει και ο ίδιος ο Ερντογάν, είναι ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές στην Αλβανία, με 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ. Επίσης η Τουρκία πουλάει στην Αλβανία τουρκικά drones.

Ο Τούρκος πρόεδρος αναμένεται να συναντηθεί στα Τίρανα και με τον θρησκευτικό ηγέτη των Μπεκτασήδων (Αλεβίτες) στην Αλβανία, καθώς ο Έντι Ράμα σχεδιάζει να ιδρύσει εντός της επικράτειας της Αλβανίας ένα κυρίαρχο μουσουλμανικό κράτος Μπεκτασήδων, στο πρότυπο του Βατικανού. Το σχέδιο αυτό ωστόσο προκάλεσε την αντίδραση εκπροσώπων της πολυπληθούς κοινότητας των Μπεκτασήδων στην Τουρκία. Ο Ερντογάν αναμένεται να μεταφέρει τη δυσαρέσκειά τους, αλλά και προσωπικά την δική του για πολιτικούς λόγους, και να “τρενάρει” έως ακυρώσει τα σχέδια του Ράμα.

Στο Βελιγράδι, αύριο, Παρασκευή, ο Τούρκος πρόεδρος θα συμμετάσχει σε επιχειρηματικό φόρουμ μαζί με τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, προγραμματίζεται επίσης η υπογραφή διμερών συμφωνιών. Αναλυτές εκτιμούν ότι μπορεί να υπογραφεί και συμφωνία για πώληση τουρκικών όπλων στην Σερβία, ώστε να αλλάξει το κλίμα μετά την πώληση τουρκικών drones στο Κόσσοβο. Η τελευταία του επίσκεψη εκεί ήταν το 2017 και βελτίωσε αρκετά τις διμερείς σχέσεις που εξακολουθούν πάντως να δοκιμάζονται λόγω της ταύτισης της Τουρκίας με το Κόσσοβο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Anadolu, France 24

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx