Στην Αττάλεια ο Αμερικανός ΥΠΕΞ για την Σύνοδο του ΝΑΤΟ
14/05/2025
Έναρξη της άτυπης Συνόδου Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στην Αττάλεια, στον ιστορικό ατμοσφαιρικό χώρο της Σίδης. Στην Σύνοδο μετέχει και ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Μάρκο Ρούμπιο.
Η Σύνοδος πραγματοποιείται φόντο το Ναό του Απόλλωνα, στη νότια ακτή της Τουρκίας, περίπου 70 χιλιόμετρα ανατολικά της Αττάλειας. Ο ναός είναι χτισμένος στην άκρη της χερσονήσου της Σίδης, δίπλα στη θάλασσα).
Κατασκευάστηκε τον 2ο αιώνα μ.Χ. κατά τη διάρκεια της ρωμαϊκής περιόδου και είναι αφιερωμένος στον θεό Απόλλωνα. Σήμερα, πέντε κορινθιακές κολώνες του ναού στέκονται ακόμη, αποτελώντας ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα και αγαπημένα αξιοθέατα της περιοχής.
Η Σίδη υπήρξε σημαντικό εμπορικό και πολιτιστικό κέντρο στην αρχαιότητα, με επιρροές από ελληνικούς, ρωμαϊκούς και βυζαντινούς πολιτισμούς).